Direct naar artikelinhoud
Trump

Israël ontzegt twee Amerikaanse Congresleden toegang tot land na druk van president Trump

De Democratische Congresleden Ilhan Omar (links) en Rashida Tlaib.Beeld AP

De Democratische Amerikaanse Congresleden Rashida Tlaib en Ilhan Omar zijn niet welkom in Israël. Dat besloot het land nadat Amerikaans president Donald Trump had gevraagd de ‘Jodenhatende’ politici te weren. Het is de zoveelste aanval van Trump op ‘The Squad’, vier activistische en linkse Democratische politici.

“Er is geen enkel land in de wereld dat de VS en het Amerikaanse Congres meer respecteert dan Israël. Maar het reisschema toonde dat de enige bedoeling van de Congresleden was om Israël te schaden.” Dat is de verklaring die Israëlisch president Benjamin Netanyahu gaf voor de beslissing om Rashida Tlaib en Ilhan Omar te weren uit zijn land.

De islamitische Congresleden, die zeer kritisch staan tegenover Israël en de manier waarop het land met Palestina omgaat, waren van plan Jeruzalem te bezoeken. Ze wilden daar onder meer naar de Al Aqsa-moskee. Tlaib, de afgevaardigde voor de staat Michigan, heeft Palestijnse ouders. Zij migreerden van de Westelijke Jordaanoever naar de Verenigde Staten. Beide Congresleden zijn Amerikaans staatsburger. 

Eerder op de avond had zijn minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely de beslissing wereldkundig gemaakt. Hij beriep zich daarbij op een wet die aanhangers van de BDS-beweging (Boycott, Divestment, Sanctions, PG) de toegang tot het land kan ontzeggen. Zowel Tlaib als Omar uitten in het verleden al steun aan de beweging.

Twee weken geleden kregen de twee nochtans toelating. “Maar nadat Trump druk zette, hebben we die beslissing omgekeerd”, getuigde een bron die aanwezig was op de ministerraad waar de beslissing werd genomen aan persagentschap Reuters. Volgens die bron had Trump naar de BDS-wet verwezen. Trumps druk beperkte zich overigens niet tot de achterkamertjes, ook op Twitter had de president laten weten dat het “een teken van grote zwakte” zou zijn als Israël de Congresleden zou toelaten. “Ze haten Israël en de Joodse mensen, en er is niets wat ze op andere gedachten kan brengen. Ze zijn een schande!”

Twitter bericht wordt geladen...

De mededeling ontketende vrijwel meteen een storm aan protest. Hanan Ashrawi, een lid van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en cosponsor van de reis, noemde de beslissing “een aanfluiting voor het Amerikaanse volk en zijn vertegenwoordigers”.

Maar ook verschillende Democratische politici waren er snel bij om hun ongenoegen te laten blijken. “Leden van het Congres de toegang tot een land ontzeggen, is een teken van zwakte, niet van sterkte”, zei Chuck Schumer, Democratisch fractieleider in de Senaat. Ook Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, liet haar ongenoegen blijken en riep Israël op de beslissing terug te draaien.

Dat de Democratische partij zo snel de rangen sluit rond de twee Congresleden, is net wat Trump voor ogen heeft. De presidentsverkiezingen van november 2020 mogen dan nog ver van ons afliggen, het is wel met dat doel voor ogen dat Trump de aanval geopend heeft op de zogenaamde ‘Squad’. Dat is de roepnaam voor vier jonge Democratische Congresleden die bij verkiezingen van 2018 voor het eerst in het Amerikaanse Congres verkozen geraakten. Naast Tlaib en Omar maken ook Alexandria Ocasio-Cortez en Ayanna Pressley er deel van uit.

Vorige maand nog had Trump de vier gekleurde vrouwen via Twitter gezegd dat ze “terug naar hun eigen landen” moesten gaan. Op Omar na werden ze echter allemaal in de VS geboren.

Ook toen ontketende Trump een storm aan protest met zijn uitspraken. De Democratische partij, tot dan toe verdeeld over de volgens Pelosi té linkse en activistische ideeën van The Squad sloot per direct de rangen rond de geviseerde Democratische politici. Wat het voor Trump gemakkelijk maakte om de hele partij weg te zetten als “communisten en Israël-haters”. Iets wat hij luttele uren na Israëls beslissing opnieuw deed via Twitter: “Afgevaardigden Omar en Tlaib zijn het gezicht van de Democratische partij, en ze HATEN Israël!”

Twitter bericht wordt geladen...