Psychiater twijfelt aan man die vriendin onthoofdde: “Kris veinst zijn hallucinaties”

© fvv

Een 41-jarige man uit Vurste bij Gavere die in 2014 zijn vriendin vermoordde, omdat hij naar eigen zeggen dacht dat ze een vampier was, veinst volgens het gerechtscollege van psychiaters en psychologen zijn psychose. “Wat hij vertelt, klopt niet met een psychotische stoornis.”

De feiten dateren van januari 2014 toen Kris V.M. zijn vriendin onthoofdde. In zijn eerste verklaringen aan zijn vader vertelde hij dat hij dacht dat hij een vampier had gedood. Hij zou stemmen in zijn hoofd hebben gehoord die hem die opdracht gaven om zo de wereld van de ondergang te redden. Hjalmar Van Marle, een psychiater uit Nederland, is er na lezing van het dossier van overtuigd dat V.M. leed aan een korte psychose met stemhallucinaties die hem opdroegen zijn vrouw te onthoofden.

Het college van gerechtsdeskundigen is daar helemaal niet van overtuigd. “Al bij zijn eerste verhoor door de politie, enkele uren na de feiten, zegt hij zelf: ‘Ik weet niet wat er gebeurd is, maar het was een hallucinatie.’ Dit klopt niet met een psychotische stoornis,” meent psychiater Audenaert. Volgens het college veinst Kris V.M. dan ook zijn hallucinaties. Mogelijk deed hij zelfs ervaring op toen hij in 2012 voor een psychose werd opgenomen in het ziekenhuis om ze twee jaar later te veinzen en de deskundigen te misleiden. “Als je alle symptomen van een psychose opsomt, heeft hij ze allemaal: stemmen, dieren die rare dingen doen, het huis van zijn ouders dat verdwijnt, de angst voor vergiftiging etc. Dat lijkt mij wel erg toevallig,” meende meester Filip Van Hende die de familie van het slachtoffer bijstaat.

Op 20 december wordt de zaak voortgezet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen