Direct naar artikelinhoud
Israël

Israël laat kritisch Amerikaans Congreslid Tlaib toch toe om haar Palestijnse grootmoeder te bezoeken

Congreslid Rashida TlaibBeeld Reuters

Het Amerikaanse Democratische Congreslid Rashida Tlaib mag toch naar Israël komen. Donderdag liet de Israëlische regering nog weten dat Tlaib en Ilhan Omar, een ander Democratische Congreslid, niet welkom waren in Israël omdat zij zich hadden uitgesproken voor een boycot van Israël. Op humanitaire gronden krijgt Tlaib nu toch toestemming haar grootmoeder te bezoeken.

Tlaib, die voor Michigan in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zit, heeft Palestijnse ouders die naar de VS emigreerden. Ze wilde aanvankelijk vandaag met haar collega Omar naar Jeruzalem reizen om daar onder meer de Tempelberg en de Al Aqsa-moskee te bezoeken, maar Israël weigerde hen toe te laten omdat hun bezoek bedoeld was ‘om Israël te schaden’. Tlaib en Omar hebben herhaaldelijk kritiek geuit op het Israëlische nederzettingenbeleid en de behandeling van de Palestijnen.

De weigering hen toe te laten leverde Israël veel kritiek op. Maar vooral de Amerikaanse president Trump kwam onder vuur te liggen. Hij had de Israëlische regering aangemoedigd de twee buiten de deur te houden. De president schreef op Twitter dat het een ‘teken van grote zwakte’ zou zijn als Israël het duo toeliet. ‘Ze haten Israël en de Joodse mensen, en er is niets wat ze op andere gedachten kan brengen’, aldus Trump. ‘Ze zijn een schande’.

Eerder had Trump Tlaib, Omar en twee andere linkse Congresleden al geadviseerd ‘naar huis terug te keren’ omdat ze niet van de Verenigde Staten zouden houden. Dat kwam Trump op een reprimande van het Huis van Afgevaardigden te staan dat zijn uitlatingen ‘racistisch’ noemde.