Direct naar artikelinhoud
Politiek

Guy Vanhengel (Open Vld) vergelijkt onderwijsvisie Theo Francken met die van de nazi’s

Ex-Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld).Beeld BELGA

De Brusselse Open Vld-politicus Guy Vanhengel heeft op Twitter uitgehaald naar de ex-staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Hij vergeleek de strategie van Francken voor het Vlaamse onderwijs met die van Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

De oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken plaatste gisteren een foto op Twitter van een vergadertafel waar, aan het bijschrift te zien, onderwijs op de agenda stond. “Lange werkdagen. Onderwijs is de allermooiste Vlaamse bevoegdheid. Het gaat over onze jeugd, de toekomst van onze natie”, schreef Francken.

Twitter bericht wordt geladen...

Vooral over die derde zin was de ex-minister van Brussel Guy Vanhengel (Open Vld) niet te spreken. Vanhengel linkt de uitspraak van Francken aan de strategie van Adolf Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

“De jeugd in dienst van de natie. Waar en wanneer hebben we dat nog gehoord?”, vraagt hij zich af. Een subtiele verwijzing naar nazi-Duitsland. Tijdens WOII gebruikte Hitler ook jonge mensen in zijn strijd tegen de Joden. Zij moesten zich ten dienste stellen van het land. Hij drong hen de nazi-ideologie op en ze moesten blindelings gehoorzamen aan de partij. 

Twitter bericht wordt geladen...

Dat Vanhengel en Francken geen dikke vrienden zijn, is wel duidelijk. Ook vorig jaar deed de Open Vld-politicus een opmerkelijke uitspraak over hem. Toen hekelde hij vooral de communicatie van Francken en kandidaat-Vlaams minister president Jan Jambon. “Het discours en de houding van N-VA komen meer en meer in de buurt van het Vlaams Belang”, stelde hij toen.  

Verder meldde hij ook dat de N-VA niet geschikt is om te besturen in Brussel. “Voor zij die dergelijk discours niet willen en willen vermijden dat Brussel gebruikt wordt om een stap dichter bij het einde van België te komen, is er een alternatief: de sociaalliberalen.”