Direct naar artikelinhoud
Tafelschuimster

Gentse advocaat in de bres voor ‘schrik van de horeca’: ‘Tafelschuimster heeft vooral hulp nodig’

Tafelschuimster Nadine W.Beeld rv

Nadat Nadine W. gecombineerd werd veroordeeld tot bijna 6 jaar effectieve celstraf voor meer dan 120 gevallen van tafelschuimen, eist het parket in Gent nog eens 6 maanden extra. ‘Zij heeft vooral hulp nodig’, vindt haar advocaat.

Verward, graatmager, amper bij machte te staan. Tussen twee agenten in werd Nadine W. (48) vrijdagochtend voor de zoveelste keer de rechtszaal binnengeleid. Ze is in Gent viervoudig gedagvaard voor nogmaals vijf gevallen van tafelschuimen.

Lees nu

Portret van Nadine W.: ‘5 jaar cel voor een paar broodjes en croque-monsieurs? Er zijn mensen die ergere dingen doen’

W. doolde jaren eenzaam door de straten, ging ’s middags een willekeurig gekozen zaak binnen en bestelde een croque monsieur of twee kaaskroketten. Als de ober de rekening bracht, zei ze dat ze niet kon betalen. Ze deed het meer dan 120 keer aan de kust, in Brugge en Kortrijk, en liet zich bij verstek veroordelen. Ze negeerde dagvaardingen, liet beroepstermijnen verstrijken en weigerde bijstand van pro-Deoadvocaten.

Isolatiecel

Op 18 juli werd ze in Gent gearresteerd. Het parket eist er nu viermaal de maximumstraf van 3 maanden, waardoor er bovenop de 70 maanden cel die ze heeft staan nog eens 6 kunnen bijkomen. Na een portret van W. in deze krant schoot haar zus in actie en zocht hulp.

“Nadine W. heeft een lang verleden van psychoses en hallucinaties”, zegt Peter Gonnissen, die is aangesteld als haar advocaat. “Ze is van kinds af op de dool, leeft in een andere realiteit. In 2013 is ze weggelopen uit een instelling. Ze stond geseind, maar dat is op zeker moment opgeheven. Toen is het helemaal misgegaan.”

Gonnissen vraagt nu om een psychiatrisch deskundigenonderzoek. Dat kan de eerste stap zijn richting internering. “Dit had zo ver niet hoeven te komen”, vindt hij. “De parketten in Brugge en Kortrijk hebben heel creatief gevorderd. Men eiste en bekwam per croque monsieur de maximumstraf van drie maanden. De plaats van deze vrouw is niet de gevangenis. Zij heeft vooral hulp nodig. Dit is het deficit van onze hulpverlening.”

Nadine W. zit al een maand in de gevangenis van Gent. Op secreet, in een soort isolatiecel. Omdat ze haar cel trachtte te slopen. De rechtbank beslist op 5 september.