Kleine kinderen lezen nog altijd het liefst op papier

Kleuters zijn dol op een tablet, maar lezen toch liever op papier. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven Campus Brussel. Slechts een derde van de kinderen gebruikt de tablet om een digitaal boek te lezen of te bekijken, terwijl het percentage dat met papieren boekjes aan de slag gaat, oploopt tot 97 procent.

Onderzoekers Jan Van Coillie en Mariet Raedts bestudeerden voor hun onderzoek het digitale mediagebruik van kinderen bij 700 Vlaamse gezinnen. Het onderzoek maakt geen onderscheid tussen peuters en kleuters en spreekt over kinderen tussen twee en zes jaar.

Bijna vier op de vijf kinderen mogen een tablet gebruiken en ze doen dat vooral om spelletjes te spelen, om naar filmpjes te kijken op YouTube of om plaatjes te kleuren. Slechts 29 procent gebruikt de tablet om een digitaal boek te lezen of te bekijken. Het percentage dat met papieren boekjes aan de slag gaat, loopt op tot 97.

Vier op de tien kinderen gebruiken al voor hun derde verjaardag een tablet, voor hun zesde verjaardag is dat 79 procent. De tablet is veruit het populairste digitale medium, voor de smartphone en de laptop. "Negen op de tien ouders controleren het gebruik van digitale media, naar type toestel en de duur en het tijdstip van het gebruik", zegt Van Coillie.

Concurrentie tussen tablet en papier

Wanneer de onderzoekers keken naar de concurrentie tussen digitale en papieren boeken, blijkt die laatste categorie toch veruit het populairst. Van de kinderen kwam 99 procent al in contact met papieren boeken terwijl slechts 49 procent  al eens een digitaal boek las of bekeek.

De kinderen komen ook veel later in contact met digitale boeken. "De meeste kleuters bekijken tijdens hun eerste levensjaar alleen papieren boeken. Een digitaal boek wordt vaak pas na de tweede verjaardag geïntroduceerd", zegt Mariet Raedts. Van de kinderen die beide varianten kennen, hebben drie op de vier een uitgesproken voorkeur voor de papieren versie.

Meest gelezen