zaterdag 17 augustus 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 BELGAIMAGE

Waasland-Beveren - Genk

De vier dilemma’s van coach Felice Mazzu na nul op zes

“Ik wil niet alles omgooien”

Op de vooravond van speeldag vier zit er al druk op de ketel bij KRC Genk. De titelverdediger, het verliezen niet meer gewoon, moet terugslaan na een pijnlijke 0 op 6. De nieuwe coach Felice Mazzu staat voor een viertal dilemma’s, maar probeert vooral rustig te blijven. “Ik wil niet alles omgooien, dat zou op dit moment niet opportuun zijn.”

Dilemma 1

Zalven of slaan?

De ontgoocheling was groot zaterdagavond na de thuisnederlaag tegen Zulte Waregem. De tweede verliespartij op rij, de sof in Mechelen kon niet langer als accident de parcours gecatalogeerd worden. Zo oordeelde ook TD Dimitri de Condé, die de kat de bel aanbond. Hij stelde decompressie na de titel vast, in alle geledingen van de club. En eiste meer scherpte. Aan coach Felice Mazzu om daarin zijn bijdrage te leveren. Al dan niet met de spreekwoordelijke zweep.

Felice Mazzu: “Ik heb een uitstekende relatie met onze technisch directeur, wij praten heel open over de situatie binnen de club. Ook na een tweede nederlaag op rij kan dat heel verhelderend zijn. We zitten op dezelfde golflengte, daarom heb ik deze week op training andere accenten gelegd. We zijn op zoek gegaan naar strijders, hebben meer de nadruk op de duels gelegd. We zullen nog meer bereid moeten zijn om oorlog te voeren, elke wedstrijd opnieuw. Want we worden extra geviseerd als kampioen, dat heeft elke speler intussen wel aan den lijve ondervonden. Ik houd een goed gevoel over aan onze trainingsweek, ik zag veel meer scherpte en initiatief. Want we moeten meer durven op het veld.”

“Maar er zijn natuurlijk nog meer oorzaken van onze mindere competitiestart. Veel spelers keerden laat terug uit vakantie en misten ook frisheid door interlandverplichtingen. Verder moeten we enkele sterkhouders in de as vervangen, nieuwkomers met andere capaciteiten inpassen. Dat allemaal in heel korte tijd. Ik had verwacht dat het geen makkelijk verhaal zou worden. Of ik nu extra druk voel? Die is er altijd bij een topclub, daarvoor hoef je geen twee keer te verliezen. Het is eigen aan de job, ook voor mij is dit een leerrijke periode. Er is maar één manier om dit op te buigen: door te winnen. En daar gaan we in Beveren alles aan doen. Met een groot strijdershart, dat is de basis. Ik heb het gevoel dat binnen deze spelersgroep iedereen daar ook van overtuigd is.”

Dilemma 2

Continuïteit of nieuw systeem?

Maar voetballen op het hoogste niveau is veel meer dan bikkelen en je hoofd voor de bal durven leggen. Mazzu haalde al enkele keren aan dat er tijdens de mercato andere profielen van spelers in Genk zijn aanbeland. Misschien moet hij wel afstappen van de geijkte 4-3-3 en op zoek gaan naar een ander spelsysteem, dat deze kern beter op het lijf is gegoten.

Felice Mazzu: “Daarvoor is het te vroeg. Pas op 2 september is onze kern definitief en krijg ik een accuraat beeld van de spelersprofielen die voorhanden zijn. Daarom wil ik op dit moment niet alles omgooien. Het is beter om nog minstens enkele weken vast te houden aan de bestaande automatismen. Het is ook niet zo dat alles plots slecht is of dat er niets klopt op het veld. We moeten wel bijsturen, binnen onze huidige veldbezetting bepaalde taken beter uitvoeren.”

Dilemma 3

Vertrouwen geven ofkiezen voor nieuw bloed?

Binnen hetzelfde systeem kan je natuurlijk wel voor andere spelers kiezen. Tegenover die keuze voor vers bloed staat de optie om de huidige basiself te laten staan en extra vertrouwen te geven.

Felice Mazzu: “Dat is in de huidige omstandigheden geen makkelijke keuze, dat geef ik toe. Als er veel spelers in topvorm verkeren, zet een elftal zich bijna zelf. Dat is bij ons niet het geval, veel spelers zijn nog zoekende. Aan mij om de juiste keuzes te maken en de puzzel in mekaar te laten passen.”

Dilemma 4

Voluit aanvallen of de kat uit de boom kijken?

Blijft over: het wedstrijdplan. Ook Waasland-Beveren beleeft met 1 op 9 een moeilijke competitiestart. Moet je hen meteen bij de keel durven grijpen of toch eerder de kat uit de boom kijken?

Felice Mazzu: “Wij zullen altijd het initiatief proberen te nemen. Maar dat is nog iets anders dan blind vooruit stormen. We hebben onze wedstrijden grondig geanalyseerd en daaruit blijkt duidelijk dat we veel te kwetsbaar zijn bij balverlies. We staan dan veel te open, ook tegen Waasland-Beveren kan dat dodelijk zijn. Razendsnel omschakelen is precies hun grote kracht. Iemand als Badibanga moeten we zeker in het oog houden, hij steekt in vorm.”

“We moeten het hoofd erbij houden en een compact blok blijven vormen. Tegelijkertijd moeten we hoe dan ook met een groot strijdershart spelen. Op de Freethiel vecht je altijd heel veel duels uit. Alleen door die te winnen en ook de tweede bal te pakken, kan je de thuisploeg onder druk zetten en gevaar creëren.

Op die manier moet je het resultaat proberen te forceren. We hebben een overwinning nodig, die ons een verse lading energie en vertrouwen kan geven.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws