Direct naar artikelinhoud
Pukkelpop

‘Vlaamse vlaggen op Pukkelpop gelinkt aan VB en Schild & Vrienden’

Anuna De Wever tijdens een van de vele klimaatprotesten in Brussel, waarbij jongeren spijbelden om aandacht te vragen voor de opwarming van de aarde.Beeld Tim Dirven

Dat ze op het podium van Pukkelpop massaal werd uitgejouwd door tegen­standers, daar kon klimaatactiviste Anuna De Wever (18) nog mee leven. Maar ’s nachts werden zij en haar vriendinnen op de camping fysiek bedreigd en aangevallen. Voor De Wever was Pukkelpop afgelopen. Het festival belooft streng op te treden.

Toen Anuna De Wever donderdagavond op het podium van de Boiler Room stapte werd ze door een groot deel van het publiek uitgejouwd. Dat had ze nog niet meegemaakt. Eerder was ze al op de Gentse Feesten geweest en daar was Clap For The Climate wél een succes. “Het is niet dat ik daar sta te preken. Ik vraag gewoon om mee te klappen als je bezorgd bent om het klimaat. Meer niet.”

Ook op het Cactus Festival, de Lokerse Feesten, Dranouter en Francofolies werd een Clap For The Climate gehouden. “Met succes,” zegt initiatiefnemer Nic Balthazar. “De Boiler Room was wellicht niet de goeie plek. Normaal zouden we op een ander podium hebben gestaan, tussen twee optredens door. Dat zou een ander verhaal geweest zijn, denk ik. Nu kwam onze actie de partysfeer doorbreken en ik kan begrijpen dat een deel van het publiek daar niet blij mee was.”

Lees nu:

Nachtelijke klopjachten en tenten met flessen urine bekogelen, vallen niet meteen onder de vrijheid van meningsuiting

Op de andere festivals deed de meerderheid van het publiek elke keer enthousiast mee. Dat zijn dan ook festivals waar doorgaans een ouder en ook wel linkser georiënteerd publiek op afkomt. Pukkelpop is een mega-event voor jongeren, een dwarsdoorsnee van de samenleving, en de jeugd van vandaag neigt meer naar rechts dan naar links. Gevolg: in de Boiler Room, de dansclub van Pukkelpop, liet een groot deel van het publiek duidelijk horen dat het de boodschap van De Wever niet deelt.

“Ik ben echt niet zo naïef dat ik denk dat iedereen het met me eens is. Mocht dat zo zijn, dan hoefde ik niet eens meer actie te voeren. Het zijn net die mensen die nog niet overtuigd zijn, die ik hoop te bereiken.” Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine had wel een probleem met het uitjouwen: “Dat getuigt van zeer weinig respect en hoort nergens thuis, ook niet op Pukkelpop.”

Sommigen vinden dat ook acties als Clap For The Climate niet op een muziekfestival thuishoren. “De mensen komen om zich te amuseren, laat de politiek daarbuiten,” was een weerkerende opmerking op sociale media. Mahassine is het daarmee niet eens: “Wij investeren flink in de bewustmaking omtrent ecologie en duurzaamheid. Waarom zou een actie voor het klimaat dan niet kunnen?”

Vlaamse vlaggen afgepakt

Wat achteraf gebeurde, was erger dan wat boegeroep. Toen De Wever  terugwandelde naar de camping passeerde ze tenten waaraan Vlaamse vlaggen hingen. De jongens die erbij stonden, begonnen haar uit te schelden. Die vlaggen hingen daar niet per toeval: zowel Vlaams Belang Jongeren als Facebook-groep Make Vlaenderen Great Again – gelinkt aan Schild & Vrienden – hebben een oproep gelanceerd om de Vlaamse vlag op de festivals te laten wapperen en daarvan beelden te delen. De organisatie van Pukkelpop liet gisteren een stuk of twintig van die Vlaamse vlaggen in beslag nemen. Niet de officiële Vlaamse Leeuwen met de rode klauwen, maar die met de zwarte klauwen die verkozen wordt door Vlaams Belang en vroeger door collaborateurs. “Dat soort politieke statements hoort niet thuis op een festival,” luidde het.

Een paar uur nadat De Wever op de camping werd uitgescholden, werd het lelijker. Een groep jongens ging op zoek naar haar, ritste lukraak tenten open om te kijken of zij erin lag, beschadigde twee tenten en wierp een fles gevuld met urine naar vriendinnen van De Wever. De security moest ingrijpen. Pukkelpop probeert nu te achterhalen wat er precies gebeurd is en wie de daders zijn. Als dat lukt zal er streng opgetreden worden, zegt woordvoerder Frederik Luyten.

De Wever zelf maakte de agressie niet mee – ze sliep overal doorheen – maar toen ze ’s ochtends hoorde wat er was gebeurd, ging ze naar huis, ook al had ze nog een ticket tot zaterdag. “Ik was gewoon niet meer in the mood. Ik ga net als iedereen naar een festival om me te amuseren, niet om uitgescholden of bedreigd te worden.”