Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Meteen mee in 5 minuten: dit is het belangrijkse nieuws van de ochtend

Astrid Collinge, weduwe van de verongelukte wielrenner Antoine Demoitié, met haar kersverse tweede echtgenoot Louis Vervaeke, eveneens coureur. ‘Ik denk voortdurend aan de familie van Bjorg Lambrecht.’Beeld Damon De Backer

Pukkelpop beheerst zowel het festivalnieuws, als het politieke nieuws, nu de organisatie beslist heeft bepaalde Vlaamse vlaggen weg te halen. Het overlijden van Bjorg Lambrecht rijt oude wonden open bij de weduwe van wielrenner Antoine Demoitié en ons panel stelde een eigenwijze Vlaamse canon samen. Dit en zoveel meer in dit handig overzicht van het nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. De Roover: ‘Pukkelpop brengt mij en talloze Vlamingen in verband met naziregime’

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover eist publieke verontschuldigingen van Pukkelpop-organisator Chokri Mahassine omdat het muziekfestival alle Vlaamse vlaggen heeft laten weghalen waarop een Vlaamse Leeuw met zwarte klauwen staat afgebeeld. Volgens Pukkelpop is dat een ‘zwarte collaboratievlag’, maar die benaming is de Roover in het verkeerde keelgat geschoten.

Lees ook: ‘Vlaamse vlaggen op Pukkelpop gelinkt aan VB en Schild & Vrienden’

Peter De Roover (N-VA).Beeld BELGA

2. Nederlands ex-model: ‘Ik ben verkracht door de Franse meisjesleverancier van Epstein’

Thysia Huisman, een voormalig Nederlands model, zegt op haar 18de te zijn verkracht door een Fransman die een belangrijke schakel lijkt in het seksnetwerk van de Amerikaanse multimiljonair Jeffrey Epstein. De vermeende dader, Jean-Luc Brunel, zou een belangrijke ‘leverancier’ van jonge meisjes geweest zijn.

Thysia Huisman in haar modellenjaren.Beeld privébeeld

3. RECAP - Pukkelpop dag 1: Anyway the wind blows

De ene vlag is gelukkig de andere niet op Pukkelpop. Stapelverliefd op stapelzot worden? Perfect mogelijk! Rammelen of klotsen? Geen probleem! Wie wil weten wààr we het in godsnaam over hebben: herlees hier het relaas van dag 1 op Pukkelpop.

The National op Pukkelpop 2019: één van de hoogtepunten van dag 1.Beeld Stefaan Temmerman

4. Interne bevraging bij CD&V toont partij in diepe crisis

De ‘twaalf apostelen’, de werkgroep die CD&V moet doorlichten, komen allerminst tot een flatterend beeld. Dat blijkt uit voor­lopige documenten die De Standaard kon inkijken.

5. Staat de Trump Tower binnenkort op Obama Avenue?

Al bijna 350.000 mensen hebben een petitie getekend om het stuk van Fifth Avenue tussen 56th en 57th Street te herdopen tot President Barack H. Obama Avenue. Detail: op dat stuk van Fifth Avenue bevindt zich ook de Trump Tower.

6. ‘De Franstaligen zijn het moe om te vechten voor het voortbestaan van België’

‘Wij, de Franstaligen, zijn ditmaal echt niet in paniek. Of Club Brugge in de Champions League geraakt, daar zijn we meer mee bezig dan met een nieuwe staatshervorming.’ Martin Buxant, vooraanstaand Franstalige politiek commentator, geeft de mindset in Franstalig België weer. En die is – opvallend – kalm. ‘Misschien is dat wel de échte overwinning van de N-VA.’

Martin Buxant, politiek journalist.Beeld Thomas Sweertvaegher

7. Econoom Paul De Grauwe: ‘In godsnaam, stap af van die begrotingsfetisj’

Nu Duitsland mogelijk afstevent op een recessie, duiken de beurzen overal in het rood. Want als de Duitsers het slecht doen, dan zit de schrik er pas echt in. Paul De Grauwe, ‘huiseconoom’ van De Morgen en professor aan de London School of Economics, over de recessieangst en de handelsoorlog.

Bij de koffie

1. TC Matic, Kulderzipken en het broodje martino: dit moet u weten over Vlaanderen

N-VA wil een canon waarin de grootste Vlaamse figuren en verwezenlijkingen zijn opgenomen. Het idee kan niet overal op evenveel bijval rekenen. Maar stel dat die canon er toch komt, dan verdienen volgens onze jury pakweg Vincent Kompany, Kulderzipken en het broodje martino ook een plek. Zeventien keer vijf suggesties.

Bij de koffie
Beeld rv

2. Wielrennersvrouw Astrid Collinge: ‘Het ongeval van Bjorg werpt me drie jaar terug in de tijd’

Na de dood van Bjorg Lambrecht heeft hij het haar gevraagd: wil ze dat hij stopt met koersen? Hij is Louis Vervaeke, zowat de enige renner die eerlijk is over angst in het peloton. Zij is Astrid Collinge, weduwe van renner Antoine Demoitié en sinds kort weer wiel­rennersvrouw. Haar antwoord: ‘Ik geloof niet dat het leven zo wreed kan zijn. Dit kan me geen tweede keer overkomen.’

3. De Allergrootste (als Merckx er niet was geweest)

‘Uno dei più grandi corridori di sempre’, noemen ze hem in Italië. Een van de grootste wielrenners ooit. Dat was hij zeker, met de drie grote ronden, het WK, Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix en de Ronde van Lombardije op zijn rijke erelijst. Felice Gimondi (76) is niet meer. Addio, Campionissimo!