Kunstmatige eilanden langs kustlijn? Deze 5 ideeën werden al eerder geopperd

Een groep Belgische topbedrijven, wetenschappers en overheden wil in de toekomst kunstmatige eilandjes bouwen langs onze volledige kustlijn. Opvallend, maar toch is het zeker niet het eerste idee dat werd gelanceerd. We zetten er vijf op een rijtje.

1. Meeuweneiland

Meeuwen en de kust, ze gaan samen zoals een café en bier. En toch zijn de burgemeesters van sommige kustgemeenten daar niet echt gelukkig mee. De dieren prikken vuilniszakken kapot of veroorzaken overlast voor toeristen.

De kustorganisatie Duurzaam Kustbeheer kwam daarom in 2012 met een mogelijke oplossing voor de dag: een eiland in de Noordzee speciaal voor meeuwen. Die oplossing werd echter niet door iedereen op handen gedragen. Sommige burgemeesters vreesden dat het plan nog meer meeuwen naar de Belgische kust zou lokken.

2. Eiland met hotels en golfterreinen

Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, liet al meerdere keren verstaan fan te zijn van een of meerdere eilanden voor zijn kust. In zijn ideale wereld komen daar dan hotels, golfterreinen en jachthavens. 

In zijn eerste plan - in 2011 - had hij het over drie eilanden. Twee jaar later wilde hij dezelfde accommodatie bouwen op het (toen nog geplande) energie-eiland. Een brug zou mensen van zijn gemeente naar het bewuste eiland brengen. 

3. Energie-eiland

Voormalig minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte (SP.A) droomde dan weer van een energie-eiland voor de kust van De Haan, op zo'n 5 kilometer van de kust. Het ringvormige eiland moest de overtollige elektriciteit van de omringende windmolenparken op zee stockeren en op piekmomenten, wanneer veel elektriciteit nodig was, het net op sturen.

Een plan dat ondertussen begraven lijkt. Voormalig staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) wilde geen concessie toekennen aan het bewuste project. 

4. Luchthaven

De luchthaven van Oostende die niet langer op land, maar wel op zee zou liggen. Dat was het opmerkelijke voorstel dat West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé in 2014 deed tijdens zijn jaarlijkse toespraak.

"Mocht de luchthaven verhuizen naar de Noordzee komt er in Oostende 350 hectare vrij om anders in te vullen als economisch, toeristisch of natuurgebied", zei hij toen. "Het idee van een cargoluchthaven in zee overstijgt het niveau van een luchtkasteel."

Oostende zelf reageerde nogal lauw op het voorstel. 

5. Eilanden om kust te beschemeren

Met het project Vlaamse Baaien wil de Vlaamse overheid eilanden aanleggen voor de kust van Knokke en Zeebrugge. Daarmee zou de kust moeten worden beschermd tegen de stijgende zeespiegel en bijgevolg overstromingen. 

Wat er wél al is: windmolenparken

Ideeën voor eilanden op onze Noordzee zijn er dus genoeg. Wat er wél al is, zijn de windmolenparken. Windenergie die geproduceerd wordt op zee is namelijk een belangrijke hernieuwbare energiebron in Europa.

In België zijn er al enkele parken, maar daar zullen er de komende jaren nog heel wat bijkomen. Tegen 2020 moeten er 451 windturbines gebouwd zijn voor de Belgische kustlijn, goed voor 2.142 megawatt

Meest gelezen