Stein vraagt nu ook hertelling stemmen in Michigan

In de Verenigde Staten heeft de groene presidentskandidate Jill Stein gevraagd om ook de stemmen van de verkiezingen in de staat Michigan te hertellen. Ze deed dat eerder al voor Wisconsin en Pennsylvania.
Het parlementsgebouw in Lansing in Michigan.

Stein zelf maakt geen schijnĀ  van kans om verkozen te worden, maar ze zegt dat ze de hertelling vraagt omdat ze integere, eerlijke verkiezingen wil.

De hertelling kost wel veel geld, en ze moet betaald worden door de kandidaat die ze aanvraagt. In totaal kost het bijna 7 miljoen dollar voor de hertelling in de drie staten samen, Wisconsin, Pennsylvania en nu ook Michigan.

Donald Trump won in die drie staten, in Michigan versloeg hij clinton met iets meer dan 10.000 stemmen op een totaal van bijna 5 miljoen.

Stein zegt dat er aanwijzingen zijn van onregelmatigheden, mogelijk werden er zelfs stemcomputers gehackt, waardoor de resultaten in twijfel getrokken kunnen worden.

Volgens plaatselijke kranten heeft Stein het verzoek bij de bevoegde autoriteiten een half uur voor het verstrijken van de deadline ingediend. Ze vraagt een manuele hertelling van bijna 4,8 miljoen stembiljetten.

Haar advocaat Mark Brewer had een cheque van 973.250 dollar bij, de prijs die de campagne aan de staat Michigan moet betalen. Het hertellen kan vrijdag al beginnen.

Meest gelezen