Direct naar artikelinhoud
Zaak-Epstein

Autopsierapport: Epstein pleegde zelfdoding

De gevangenis in Manhattan waar Epstein in de cel zat.Beeld REUTERS

De omstreden zakenman Jeffrey Epstein pleegde inderdaad zelfdoding in zijn cel. Dat blijkt uit de officiële resultaten van de lijkschouwing, bericht de krant The New York Times.

De steenrijke Epstein (66) werd bijna een week geleden levenloos gevonden in zijn cel in Manhattan. Uit onderzoek is nu gebleken dat hij zichzelf ophing. Hij lijkt daarbij beddengoed te hebben gebruikt dat hij aan een stapelbed vastmaakte. 

Epstein, die veel machtige politici persoonlijk kende, zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt. Zijn dood leidde direct tot complottheorieën. President Donald Trump kreeg kritiek nadat hij een bericht op Twitter had geretweet waarin oud-president Bill Clinton verdacht werd gemaakt.

De zakenman was eind juli ook al gewond aangetroffen in zijn cel. Volgens anonieme bronnen in Amerikaanse media had Epstein verwondingen aan zijn nek. Hij kwam toen in het kader van zelfmoordpreventie onder verscherpt toezicht te staan. Die maatregelen zijn na zes dagen weer ingetrokken.

Na dood Epstein zijn alle ogen gericht op zijn voormalige rechterhand 
Ze zou zijn beschermer zijn geweest, zijn ronselaar, zijn vriendin en zielsverwant. De 57-jarige Ghislaine Maxwell, wier connecties reiken tot in de hoogste regionen van de politieke en zakenelite, zou volgens slachtoffers een sleutelrol hebben gespeeld in het ronselen van de minderjarige meisjes die miljardair Epstein ‘drie keer per dag’ seksueel moesten bevredigen. 

Het was wel de bedoeling dat Epstein zijn cel zou delen met een celgenoot, maar die was voor kort voor zijn dood overgeplaatst. Ook hadden de cipiers om het half uur een kijkje moeten nemen in zijn cel, maar dat zou ook niet zijn gebeurd. Dit leidde tot allerlei geruchten  en speculaties over zijn dood.

Epsteins dood riep heftige reacties op, met name onder slachtoffers. “Nu ontkomt hij aan een proces waar we zo hard voor gewerkt hebben”, zei een van hen, Virginia Roberts Giuffre. Een ander, Jennifer Araoz: “Wij zullen de littekens de rest van ons leven meedragen, maar hij zal nooit de consequenties van zijn misdaden ervaren”.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Jeffrey Epstein op een foto eerder dit jaar gemaakt door de Amerikaanse justitie.Beeld AP