Richard Williams, animator van "Who framed Roger Rabbit", overleden

Richard Williams, animator van de film "Who framed Roger Rabbit", is overleden. Hij werd 86 jaar oud. "Who framed Roger Rabbit" was een van de eerste Hollywoodfilms waarin animatiefiguurtjes zich mengden met gewone acteurs. Williams kreeg twee Oscars voor de film: een speciale award en de award in de categorie speciale effecten. 

Williams leidde het animatieluik van "Who framed Roger Rabbit" en hielp mee de filmversies creëren van het konijn Roger Rabbit en zijn rondborstige vrouw Jessica. In de film wil het konijn samen met een privédetectieve (een rol van Bob Hoskins) bewijzen dat hij niets te maken heeft met een moord. Williams spreekt in de film ook de stem in van het figuurtje Droopy. 

Zijn dochter maakte bekend dat haar vader overleden is aan de gevolgen van kanker. Hij stierf afgelopen vrijdag thuis in Bristol in Groot-Brittannië. Hij werd in 1933 geboren in Toronto in Canada, maar verhuisde in de jaren 50 naar Groot-Brittannië.

Bekijk hier de trailer van "Who framed Roger Rabbit": (en lees verder onder de video)

"Pink Panther"

Williams was niet alleen een pionier in animatie, maar ook acteur en schrijver. Hij zei dat de tekenfilm "Sneeuwwitje" van Walt Disney een onuitwisbare indruk op hem had gemaakt in zijn kindertijd. "Als kind wou ik altijd tot bij Disney geraken. Ik was een slimme jongen, dus ik nam mijn tekeningen en uiteindelijk mocht ik binnen. Ik was er twee dagen, je kunt je voorstellen hoe dat moet geweest zijn voor een kind", vertelde hij in 2008 aan BBC. 

Nadien verdween zijn interesse voor animatie. Toen hij 23 jaar was, smeet hij zich op schilderen. Hij werd opnieuw aangetrokken tot animatie, omdat zijn "schilderijen wilden bewegen". 

Zijn eerste film, "The little island", uit 1958 werd bekroond met een BAFTA, de belangrijkste Britse filmprijs. In 1971 won hij een Oscar voor zijn bewerking van "A Christmas carol" van Charles Dickens. Hij werkte ook mee aan twee "Pink Panther"-films en aan de James Bond-film "Casino Royale". Hij schreef ook een reeks handboeken voor animators, "The animator's survival kit", die als standaardwerk voor beginnende animators gelden.

Meest gelezen