Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

De Plus snoept BinckBank-eindzege af van Wellens, Naesen viert op De Vesten

De Plus.Beeld Photo News

Niet Tim Wellens, wel Laurens De Plus is de eindlaureaat van de BinckBank Tour. Onze 23-jarige landgenoot van Jumbo-Visma gebruikte slim de Gouden Kilometer om een samenwerking met Oliver Naesen en Greg Van Avermaet op poten te zetten. Wellens had de slag gemist. De Plus aan het feest, op De Vesten sprintte Naesen uiteindelijk naar de dagzege. 

Traditioneel sloot de BinckBank Tour af in Geraardsbergen. Een pittige laatste dag, want in een tocht van 178,6 kilometer moesten de renners over dertien kasseistroken en achttien hellingen, waaronder drie keer de Muur en drie keer de Bosberg. Leider Tim Wellens vertrok met een kloof van acht tellen op beloftewereldkampioen Marc Hirschi en twaalf seconden op Laurens De Plus. 

Het was lang wachten op de vlucht van de dag. Pas na twee uur koers zonderde zich een kopgroep af, die werd uitgebreid tot vijftien stuks. Ludovic Robeet, Gijs Van Hoecke, Laurens De Vreese en Aimé De Gendt waren de Belgen van het gezelschap. Bij het ingaan van de drie plaatselijke ronden in aankomstplaats Geraardsbergen hadden ze vijftig seconden voorsprong. Meer dan genoeg voor de Lotto-collega’s van Wellens, die het peloton op sleeptouw namen en de voorgift niet liet oplopen. Op de eerste Muur-passage werd in de grote meute zo al het kaf van het koren gescheiden. 

Twitter bericht wordt geladen...

Gouden Kilometer

Vooraan liet Mads Pedersen in de tweede ronde de kopgroep uit elkaar spatten. Jack Bauer, De Gendt, Marco Marcato, Valentin Madouas en Casper Philip Pedersen volgden z’n tempo. Lukas Pöstlberger maakte de oversteek terwijl Philippe Gilbert in het peloton de knuppel in het hoenderhok gooide. Aanvalslust bij de vleet, maar op 26 kilometer van de finish smolt alles weer samen. De finale kon nu écht beginnen.

Met een slimme move in aanloop naar de Bosberg koos De Plus samen met Naesen en Van Avermaet het hazenpad in de Gouden Kilometer. De man van Jumbo-Visma sprokkelde zeven seconden waardoor hij virtueel op vijf tellen kwam van Wellens. De leider zette zich in de achtervolging vol op kop. Hij had maar één doel: het trio terughalen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want het leidende drietal vond elkaar. Die eerste vol voor eindwinst, de andere twee de zinnen op de ritzege. 

Problemen voor Wellens, want de kloof ging van tien seconden naar een halve minuut en 45 seconden. Alle pogingen van Wellens ten spijt. Stybar ontbond op de Denderoordberg z’n duivels, maar ook hij kwam niet veel dichter. Het trio bleef voorop, de eindzege voor De Plus was zo een feit. De enige vraag die overbleef: wie sprintte op de Vesten naar de zege. Het antwoord? Oliver Naesen. 

Tim Wellens.Beeld Photo News