Sihame El Kaouakibi (Open VLD): ‘De reizen naar Marokko zijn mijn beste én slechtste herinneringen’

© Karl

Sihame El Kaouakibi (Open VLD) werd bij de laatste verkiezingen verkozen in het Vlaams Parlement. Maar hoe viert zij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had ze 21 minuten en 52 seconden nodig.

Hoeveel dagen vakantie neemt u?

Nooit meer dan vijftien dagen. Ik heb eigenlijk te weinig tijd om meer op vakantie te gaan.

Wat zijn uw plannen dit jaar?

Ik ben begin juli vijf dagen naar Lissabon geweest, en daar zal het bij blijven. Ik begin aan mijn mandaat in het Vlaams Parlement, en ben mij nu al enkele weken aan het voorbereiden. Al sluit ik niet uit dat ik er nog eens een weekendje opuit trek. Ik ben ook graag thuis. Als je de hele dag onderweg bent, voelt dat soms ook een beetje als vakantie.

Volgt u het nieuws als u op vakantie bent?

Ik volg het nieuws zoveel ik kan, maar niet obsessief.

Wat is uw mooiste vakantieherinnering?

Onderweg zijn naar Marokko met mijn ouders. Zoals alle Marokkaanse Belgen van de eerste generatie genoten zij ervan om in de zomer terug te keren naar hun geboortestad, om de familie te bezoeken. Elk jaar reden we met zeven kinderen in de auto naar Nador, in het noorden van Marokko. Mijn moeder slaagde er altijd in om het er harmonieus aan toe te laten gaan, ondanks die zeven kinderen. (lacht) ‘s Avonds sliepen we dan in een slaapzak langs de kant van de weg, terwijl iemand van ons de wacht moest houden. Heerlijk.

Ik durf in het buitenland meer fysieke risico’s nemen.

Wat is uw slechtste vakantieherinnering?

Oók de reizen naar Marokko, omdat er altijd wel iets mis ging. Ik werd er vaak ziek, waarschijnlijk door het eten. Ik ben er ook eens in een verroeste spijker gestapt, waardoor ik een maand met een ontstoken voet zat. En toen ik elf was, heb ik eens brandwonden opgelopen door hete olie over mijn borst te krijgen.

Wat is het beste boek dat u op vakantie las?

Duizend schitterende zonnen, van Khaled Hosseini. Ik heb bewondering voor hoe Hosseini schrijft over problemen zoals uithuwelijking zonder daarbij met de vinger te wijzen, en tegelijk toont dat het ook anders kan.

Welke boeken plant u dit jaar mee te nemen?

Ik had in Lissabon Talent Wins mee, van Ram Charan. En Identiteit van Francis Fukuyama. Ik moet toegeven dat ik niet echt een grote lezer ben. Ik gebruik graag Blinkist, een app die boeken samenvat in tien à twintig minuten. Dat is vooral handig als ik weinig tijd heb en in de auto zit.

Wat is het mooiste museum dat u tijdens de vakantie al bezocht?

Het Guggenheimmuseum in New York.

Hebt u ooit iets in het buitenland gedaan dat u nooit in België zou doen?

Ik heb op vakantie op de Bahama’s eens met haaien gezwommen, terwijl ik als de dood ben voor haaien. Ik durf in het buitenland sowieso meer fysieke risico’s nemen, omdat ik in België elke dag met mijn werk wordt geconfronteerd. Ik neem op reis ook altijd de tuktuk, zo’n overdekt brommertje met een lokale gids. Dat is een efficiënte manier om een stad te verkennen.

Ik heb op vakantie op de Bahama’s eens met haaien gezwommen, terwijl ik als de dood ben voor haaien.

Denkt u soms nog terug aan een vakantielief?

Nooit gehad. En mocht het wel zo zijn, dan zou ik het niet toegeven.

Overweegt u in de zomer wel eens om uw leven helemaal om te gooien?

Ik heb dat nog nooit overwogen. Vakantie is wel altijd een moment van reflectie. Tijdens mijn eindejaarsvakantie vorig jaar heb ik bijvoorbeeld veel nagedacht over het voorstel van Bart Somers om op de lijst van de Open VLD te staan.

Bent u wel eens alleen op vakantie geweest?

Ik ben na mijn studie in m’n eentje naar Parijs en Bazel gereisd, om daar urban dance-lessen te gaan volgen. Dat was tegelijk de eerste keer dat ik dansles heb gevolgd.

Denkt u veel aan uw werk tijdens uw vakantie?

Ik kan mijn smartphone vrij makkelijk wegleggen.

Bent u bij petanque een tireur of een pointeur?

Ik speel nooit petanque. Maar als ik petanque even op het leven zelf mag toepassen: ik probeer meestal te plaatsen, maar soms moet je ook eens een bal keihard wegkaatsen.

Bent u gelukkiger tijdens de vakantie dan doorheen het jaar?

Ik merk toch dat ik vrolijker ben als de zon schijnt. Zoals de meeste Vlamingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content