VS: nieuwe minister van Financiën wil drastische belastingverlaging, maar ‘niet vooral voor rijken’

Steven Mnuchin, kandidaat minister van Financiën onder Donald Trump © REUTERS
Rudi Rotthier

Steven Mnuchin, door Donald Trump voorgedragen als minister van Financiën, wil ‘de grootste belastingverlaging sinds Ronald Reagan’ doorvoeren. Maar hij ontkent dat die vooral de rijken ten goede zal komen.

Dat zei hij in gesprek met tv-zender CNBC, gespecialiseerd in financiële berichtgeving.

De aanduiding van de 53-jarige Steven Mnuchin, gewezen bankier en filmproducer, en een adviseur van Donald Trump tijdens diens presidentscampagne, wekt niet echt verwondering.

Bij CNBC bevestigde Mnuchin de plannen, die Trump al tijdens zijn campagne lanceerde, om zowel de vennootschapsbelasting als de personenbelasting drastisch te verlagen.

“Dit wordt de grootste belastinghervorming sinds Reagan”, aldus Mnuchin, “de grootste belastingvermindering voor de middenklasse sinds Reagan”.

De Republikein Ronald Reagan werd in 1980 tot president verkozen met beloften van verregaande belastingverminderingen.

Mnuchin gaf aan, zoals Trump eerder deed, dat de vennootschapsbelasting meer dan gehalveerd zal worden, en zal dalen van 35 procent naar 15 procent.

Volgens Mnuchin zal deze verlaging “massale aantallen banen terug naar de VS brengen”, en “en boel geld terug naar de VS brengen”.

Multinationals als Apple stellen dat de vennootschapsbelasting in de VS op dit ogenblik zo hoog is dat bedrijven hun winsten liever in het buitenland parkeren. Volgens bepaalde schattingen hebben Amerikaanse bedrijven op dit ogenblik 2.600 miljard dollar in onbelaste winst in het buitenland.

Zelfs als door de verlaging van de vennootschapsbelasting dat geld terug in de Amerikaanse economie zal komen, dan nog zal ze een aderlating voor de fiscale ontvangsten betekenen. Er wordt geschat dat de vennootschapsbelastingvermindering over een periode van 10 jaar de schatkist 6.000 miljard dollar kan kosten.

Groeien en snoeien

Mnuchin ontkende bij CNBC dat het zo’n vaart zal lopen. Volgens hem zal de groei, onder meer door de belastingverlaging, klimmen naar 3-4 procent per jaar, wat de belastinginkomsten zou doen groeien. Een dergelijke groei noemde hij “essentieel voor het land”.

Onafhankelijke onderzoeksinstellingen zien toch, zelfs bij forse groei, die de afgelopen jaren niet werd gehaald, een terugloop van de fiscale inkomsten, met zeker zo’n 3.000 miljard dollar over 10 jaar.

Er komt volgens Mnuchin ook een (nog niet in detail uitgelegde) verlaging van de personenbelasting, met een verlaging van het tarief van grootverdieners.

Mnuchin ontkende, wat sommige analisten beweren, dat zijn belastingverlaging vooral de rijken ten goede zal komen. “Elke belastingvermindering voor de topklasse zal om ze te betalen gecompenseerd worden door minder aftrekmogelijkheden”.

Daarentegen, zei hij, zal er “een grote belastingvermindering zijn voor mensen uit de middenklasse”. Die middenklasse omvat in de VS ook arbeiders.

Mnuchin, die zelf bankier was, kondigde ook aan dat de Dodd-Frank wetgeving, bedoeld om een nieuwe bankencrisis te vermijden, zal aangepast worden om lenen te vergemakkelijken.

‘De Forrest Gump van de financiële crisis’

Donald Trump, die campagne voerde als iemand die goedbetaalde banen voor gewone Amerikanen zou creëren en banen zou terugbrengen naar het land, en die tijdens de campagne geregeld kritiek uitte tegen Wall Street, heeft met Mnuchin een insider van Wall Street binnengehaald.

Senator Elizabeth Warren, specialist inzake Wall Street van de Democraten, noemde Mnuchin in een mededeling “de Forrest Gump van de financiële crisis – hij nam deel aan alle slechtste praktijken van Wall Street”.

Mnuchin werkte 17 jaar voor Goldman Sachs, de typische Wall Street bank.

Sinds 2002 werkte hij voor een investeringsgroep die blockbusterfilms financiert.

In 2009, in het kielzog van de bankencrisis, vergaarde hij geld om een bank over te kopen. De nieuwe bank, OneWest, werd een van de grootste geldleners in de staat Californië. Critici, en ook een rechtbank, vonden dat OneWest onder meer winst maaktendoor hypotheekhouders tot verkoop van hun huis te dwingen en snel beslag te laten leggen op huizen waarvan de eigenaars achterop raakten met betalingen.

Een rechter uit New York noemde de praktijk in één geval “hardvochtig, weerzinwekkend, choquant en afstotelijk”.

Terwijl Trump met Mnuchin een Wall Street-man aanduidde als minister van Financiën, maakte hij ook bekend dat hij bij de Carrier-fabriek in Indianapolis na onderhandelingen ‘bijna 1.000 banen’ wist te redden. Carrier wilde de fabriek, die 1,400 mensen tewerkstelde, naar Mexico verhuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content