Kris Peeters dringt aan op snelle aanduiding eurocommissaris

De Europese landen die nog een nieuwe commissaris moeten voordragen, hebben daarvoor de tijd tot maandag 26 augustus. België hoort bij de laatste vijf landen die nog een commissaris moeten aanduiden.

Wil België ook in de Europese Commissie van Ursula von der Leyen een landgenoot hebben die over belangrijke bevoegdheden beschikt, dan moet die commissaris snel worden aangeduid. Daarop heeft Europees parlementslid Kris Peeters (CD&V) maandag aangedrongen in De Ochtend. Of hij zelf geïnteresseerd is in de job, wilde hij niet zeggen.

De Europese landen die nog een nieuwe commissaris moeten voordragen, hebben daarvoor de tijd tot maandag 26 augustus. Het is dan aan Commissievoorzitter Von der Leyen om de portefeuilles te verdelen. België hoort bij de laatste vijf landen die nog een commissaris moeten aanduiden, waardoor het ‘gevaar op kleinere bevoegdheden’ zeker bestaat, zei Peeters.

‘Het is belangrijk dat we dat tijdig doen, om bevoegdheden te hebben die het verschil kunnen maken.’

Marianne Thyssen?

Wie moet of kan volgens Peeters die nieuwe commissaris worden? ‘Er doen heel wat namen de ronde, maar de belangrijkste uitdaging is dat het iemand met de nodige competenties is, die veel dingen kan realiseren voor Europa, maar ook voor België.’

Of hij zelf kandidaat is, zei Peeters niet. ‘Uit ervaring weet ik dat het onverstandig is om je daar publiek over uit te drukken.’

Een van de pistes die circuleert, is dat huidige commissaris Marianne Thyssen, een partijgenote van Peeters, een tweede mandaat krijgt. Peeters: ‘Ik denk dat zij heel duidelijk de beslissing heeft genomen om haar politieke carrière af te sluiten, de rest moet u aan haar vragen.’

Eind vorige maand zei Thyssen nog dat ze alleen maar over een verlengd verblijf in het Berlaymontgebouw wil nadenken als er een concrete vraag komt.

Hoe dan ook ligt het initiatief om een commissaris aan te duiden bij ontslagnemend premier Charles Michel. Peeters gaat ervan uit dat hij ook buiten de regering steun zoekt voor een kandidaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content