Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trump kiest opnieuw voor Mike Pence als ‘running mate’

Vicepresident Mike Pence (links) zal ook volgend jaar de ‘running mate’ van president Trump zijn tijdens de verkiezingsstrijd.Beeld Photo News

De Amerikaanse president Trump heeft laten weten dat zijn huidige vice-president Mike Pence ook volgend jaar bij de verkiezingen weer zijn ‘running mate’ zal zijn. De president zegt ‘zeer gelukkig’ te zijn met de conservatieve Pence als vice-president.

“Ik ben zeer gelukkig met Mike Pence”, zei Trump tegen journalisten voor hij in New Jersey aan boord van de Air Force One stapte. Dat betekent dat wanneer Trump de verkiezingen wint, Pence wederom zijn eerste vervanger is.

Bij de aankondiging eind juni dat Trump zich herkiesbaar stelde, werd hij al geïntroduceerd door Pence, wat er al op leek te wijzen dat Pence weer kandidaat zou zijn.

Mike Pence tijdens een naturalisatieceremonie van nieuwe Amerikanen.Beeld AP

Zeer conservatief

Pence (60) was voordat hij in januari 2017 zijn huidige functie begon gouverneur van de staat Indiana. Hij is sinds 34 jaar getrouwd met Karen Pence en samen hebben ze drie kinderen. Hij is trouw kerkganger en staat bekend als zeer conservatief. Hij is onder meer tegen abortus en tegen het homohuwelijk.

Verwacht wordt dat Trump gemakkelijk de Republikeinse voorverkiezingen wint voor een tweede termijn: enkel Bill Weld, de oud-gouverneur van Massachusetts, heeft zich aangemeld als uitdager. Bij de Democraten strijden nog 24 kandidaten om de nominatie tot Democratisch presidentskandidaat.

Bill Weld.Beeld REUTERS