Jordy (20) breekt gezicht in fietstunnel: “Het is er levensgevaarlijk, er gebeurden al meer dan 20 ongevallen”

© rr

“De fietstunnel aan de Burgemeester Vandenbogaerdelaan moet veiliger.” Dat zegt Kurt Cardoen uit Izegem nadat zijn zoon Jordy (20) daar vorige week een zware val maakte. De jongeman verloor zes tanden en liep drie breuken op in het gezicht.

Geoffrey Sabbe

Jordy Cardoen (20) had vorige week donderdag tijdens de triatlon in Izegem afgesproken met een vriend. Ze zouden nog een tochtje maken met de fiets. Maar in de tunnel aan de Burgemeester Vandenbogaerdelaan en de Rijksweg liep het mis. “Ze fietsten met twee naast elkaar naar beneden”, zegt Kurt Cardoen, de vader van Jordy. “Plots verloor Jordy de controle over zijn stuur en hij is met zijn hoofd tegen de betonnen tunnelwand gevallen. Hij ging over de kop en maakte een zware smak op zijn gezicht.”

Jordy krabbelde recht en wandelde nog op eigen houtje naar zijn nonkel Jurgen, die 300 meter verderop woont. Die zag zijn bebloede gezicht en bracht hem meteen naar het ziekenhuis in Izegem. “Daar werden we doorverwezen naar Tielt, waar een chirurg en zijn team klaar stonden om hem meteen te opereren”, zegt Kurt. “Hij is zes tanden kwijt, heeft een barst in zijn kin en zijn gezicht is op drie plaatsen gebroken.”

De chirurg plaatste een metalen plaat in Jordy’s kin en maakte zijn kaakbeen vast met draad. “Zijn kaak was afgebroken op de scharnierpunten. Door ze vast te binden moeten ze nu weer aan elkaar groeien. Jordy kan daardoor zijn mond niet opendoen en zal zes tot acht weken vloeibaar voedsel moeten innemen, via een rietje.”

Gevaarlijke tunnel

Toen Kurt na het ongeval een kijkje ging nemen in de tunnel, zag hij een plas bloed en Jordy’s tanden. Volgens de man is de tunnel gevaarlijk voor fietsers. “Het gaat er snel naar beneden, waardoor velen in de bocht op de rijstrook van de tegenliggers terechtkomen. Volgens een agent die ik ken, gebeurden er al meer dan twintig ongevallen. Hij brak daar zelf zijn pink bij een val met de fiets. En een tijdje geleden brak een jongen er nog drie nekwervels. Hij was drie maanden thuis van het werk.”

Kurt denkt dat het veiliger zou zijn als er in de bocht spiegels worden aangebracht. De rijstroken splitsen met een afscheiding kan volgens hem voorkomen dat tegenliggers met elkaar botsen. “Het is ook een donkere plek, meer verlichting zou helpen”, vindt Kurt. “Mijn zoon viel doordat het steil naar beneden gaat. Er zouden remmende maatregelen moeten komen. Als je niet stuurvaardig bent, is het er gevaarlijk. Oudere mensen fietsen zelfs liever op de rotonde, omdat ze de tunnel te gevaarlijk vinden.”

Situatie onderzoeken

Bij de politie van de zone Riho en schepen van Mobiliteit en Fietsbeleid Caroline Maertens (N-VA) is het probleem voorlopig nog niet bekend. “Ik ben niet op de hoogte van grote ongevallen of schade”, zegt Maertens, die pas sinds januari bevoegd is. “Ik zal eens navraag doen over de situatie daar. Dan kan er bekeken worden of er iets moet worden gedaan.”

Politiecommissaris Carl Vyncke heeft ook geen weet van zware ongevallen in de tunnel. Ook hij zal bekijken hoeveel ongevallen er al zijn gebeurd. “Zelf vind ik het er niet onveilig als ik er fiets. Het hangt er natuurlijk ook vanaf met welke snelheid je de tunnel inrijdt.”

Voor Jordy wordt het nog een hele poos revalideren. Als zijn kaak binnen acht weken hersteld is, wordt gekeken om hem nieuwe tanden te geven. “Mijn zoon lijdt aan een vorm van autisme en voelt zich erg schuldig door wat er is gebeurd. Hij zegt constant ‘sorry’ en we moeten de hele tijd bij hem blijven. Hij revalideert nu thuis, maar is bang om alleen te zijn”, zegt Kurt.