© BERT DE DEKEN

Opnieuw ‘radioactief lekje’ bij SCK: “Geen gevaar voor volksgezondheid”

Voor de tweede maal in drie maanden kwam er bij het SCK in Mol via een ventilatieschoorsteen een minimale hoeveelheid radioactiviteit vrij. Het nieuwe incident gebeurde maandag tijdens een manipulatie van Selenium-75 in een afgeschermde cel.

Marc Helsen

Selenium-75 is een radio-isotoop die voor industriële toepassingen gebruikt wordt. Op 15 mei 2019 kwam er al een beperkte hoeveelheid vrij in het SCK. De manipulatie en de capsule van het incident van maandagnamiddag verschillen van die van het vorige incident, en de hoeveelheid vrijgegeven radioactiviteit is een factor 100 kleiner. In mei kwam 0,1 microsievert vrij.

De manipulatie van het Selenium-75 gebeurde in een zogenaamde ‘hot cell’, een beveiligde ruimte. De maximale dosis ten gevolge van de lozing maandagnamiddag bedraagt 0,9 nanosievert. Die hoeveelheid komt overeen met één miljoenste van de natuurlijke, jaarlijkse blootstelling die mensen ondergaan.

“De officiële instanties werden op de hoogte gebracht”, zegt SCK-woordvoerder Marielle Rogie. “Deze gebeurtenis heeft geen impact op het welzijn van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu. Alle activiteiten met Selenium-75 worden tot nader order stopgezet.”

Het onderzoek om het voorval op de INES-schaal in te delen, is momenteel lopende. INES (International Nuclear Event Scale) is een communicatietool die toelaat om de ernst van een gebeurtenis waar ioniserende straling bij betrokken is begrijpelijk voor te stellen. Deze schaal telt zeven niveaus, gaande van 1 (anomalie) tot 7 (zwaar ongeval).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER