Voetbalsupporter riskeert forse boete voor "Zwarte aap" en "Bananenplukker"

© AFP

Een voetbalsupporter van RC Westmeerbeek moest zich voor de strafrechter verantwoorden omdat hij langs de zijlijn de scheldwoorden “bananenplukker”, “zwarte aap” en “kruip terug in uw boom” naar een zwarte voetballer van FCM Hallaar riep. Het openbaar ministerie eiste een geldboete van 1.800 euro tegen L.G., waarvan een groot deel met uitstel.

theo derkinderen

Het is vrij zelden dat een voetbalsupporter strafrechtelijk wordt vervolgd voor racistische uitlatingen aan het adres van een voetbalspeler tijdens een wedstrijd. L.G. uit Hulshout woonde vorig jaar de voetbalwedstrijd FCM Hallaar - RC Westmeerbeek bij. Toen speler Kossi Lambrechts van Hallaar werd getackeld, ging L. door het lint en maakte de voetballer onder meer uit voor zwarte. Een politieman die in de buurt stond hoorde de uitlatingen en stelde een proces-verbaal op.

“Volgens omstaanders riep hij nog meer beledigende woorden naar speler. Zo zou hij meermaals de uitdrukkingen zwarte aap, bananenplukker, ga terug naar uw land en kruip in uw boom gebruikt hebben”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem. “Dat zijn uitdrukkingen die onaanvaardbaar zijn. Als we kunnen bewijzen dat iemand zo’n woorden gebruikt, dan gaan we over tot dagvaarding.”

Geëxcuseerd

L.G. gaf toe dat hij door het lint ging door de speler verbaal aan te vallen maar ontkende dat hij de woorden had gebruikt die de procureur opsomde. “Mijn cliënt heeft na de feiten zelfs telefonisch contact gezocht met Kossi Lambrechts om zich te excuseren over zijn uitlatingen. Hij dacht dat de zaak daarmee afgehandeld zou zijn, tot hij een dagvaarding in de bus kreeg.”

Volgens de verdediging was het niet de bedoeling om Kossi te kwetsen maar was het eerder een emotionele reactie omdat hij niet akkoord was met een spelfase waarbij de speler betrokken was.

“Mijn cliënt is zeker geen racist. Hij werkt op een groot bedrijf en komt dagelijks in contact met mensen van vreemde afkomst. Nog nooit zijn er daar problemen opgedoken.”

Hand geschud

Voetballer Kossi Lambrechts, die ondertussen bij een andere ploeg speelt, was gisteren ook aanwezig op het proces maar hij eiste geen schadevergoeding van L.G.

Het openbaar ministerie eiste een geldboete van 1.800 euro tegen L.G., waarvan een groot deel met uitstel.

Na de behandeling van de zaak schudden L.G. en Kossi de hand. Vonnis valt op 21 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen