Werken voor kanaal veroorzaken menselijk drama: hier moeten 78 huizen en winkels verdwijnen

© djr

© djr

© evr

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Na twee jaar bang afwachten is voor 78 gezinnen en winkeliers het verdicht gevallen: hun huis of handelspand wordt onteigend. 73 andere eigenaars blijven nog in het ongewisse over de toekomst van hun woning of zaak. De werken aan de Leie in Menen veroorzaken alvast een menselijk drama.

Joerie Dewagenaere

Een vaarweg creëren voor grote containerschepen tussen Seine en Schelde. Het opzet van het Europese project van Waterwegen & Zeekanaal is simpel, de impact is gigantisch. Midden 2014 raakte al bekend dat heel wat gezinnen die nu rond de Leiebrug wonen hun huis dreigden te verliezen. Tot de komst van de brief die ze gisteren ontvingen, bleven de honderden particulieren en handelaars in het ongewisse.

Waterwegen & Zeekanaal liet gisteren dan toch een beetje in zijn kaarten kijken. “We hebben eindelijk een voorkeurscenario”, vertelt Agnes Peil, afdelingshoofd Bovenschelde. “We weten nu zeker dat we voor een vaste brug kiezen en we weten ook hoe we de bocht van de Leie daar zullen verbreden.”

Zeker is dat de beheerder van de waterwegen 113 percelen moet verwerven om de plannen te kunnen uitvoeren. Daaronder vallen 78 woningen en handelspanden, de rest gaat om parkings, garages of onbebouwde grond. Verder werden ook 38 brieven met goed nieuws gepost. Voor 88 andere percelen, waarvan 73 bebouwde stukken, moet Waterwegen & Zeekanaal nog enkele studies afwachten. “Tegen midden 2017 moet het voorontwerp klaar zijn en dan zullen ook de laatste betrokkenen hun lot kennen”, aldus nog Peil.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen