Washington keurt verkoop F-16's aan Taiwan goed

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten hebben dinsdag aangekondigd dat ze de verkoop van 66 F-16-gevechtsvliegtuigen aan Taiwan hebben goedgekeurd. De verkoop, waarmee een bedrag gemoeid is van 8 miljard dollar, is "conform" ons engagement om de zelfverdedigingscapaciteiten van Taiwan op peil te houden, luidde het in een boodschap aan Peking, dat Taiwan beschouwt als een van de Chinese provincies. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Congres officieel in kennis gesteld van het voornemen van de regering om door te gaan met de verkoop, iets wat voordien ook in politieke kringen al werd aangegeven. De Congresleden hebben nu in principe 30 dagen om zich te verzetten, maar dat gebeurt zelden.

De deal is de grootste en meest opmerkelijke verkoop van wapentuig aan Taiwan van de afgelopen jaren en zet kwaad bloed in China, dat de onafhankelijkheid van Taiwan niet erkent. Net nu woedt ook een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en heerst er politieke onrust in Hongkong.

De spanningen tussen China en Taiwan gaan al terug tot de oprichting van de volksrepubliek in 1949. China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet, maar beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

Bron: Belga