Direct naar artikelinhoud
buitenland

16 miljoen Chinezen geëvacueerd door extreme regenval

Mensen op een bootje in een ondergelopen straat in Shenyang, het noordoosten van China.

Hevige regenval heeft in China aan 24 mensen het leven gekost en 16 miljoen Chinezen uit hun huizen verdreven, meldden de staatsmedia.

De autoriteiten in de centraal gelegen provincie Hunan spraken tegenover het staatspersbureau Xinhua van vijftien doden en acht vermisten door onweersbuien en hevige winden. Daardoor sloegen ruim zeven miljoen inwoners van Hunan op de vlucht en raakten 18 duizend huizend beschadigd.

In de aangrenzende provincie Habei is sprake van negen doden en elf vermisten. De autoriteiten daar evacueerden negen miljoen inwoners.

Deze zomer heeft hevige regenval in China al aan meer dan 200 mensen het leven gekost. Ruim 1,5 miljoen hectares met gewassen raakten tot nu toe beschadigd, met als gevolg een economisch verlies van zo'n 3 miljard dollar. De Chinese centrale bank kondigde vrijdag aan financiële steun te verlenen aan de overstroomde gebieden.

China wordt geteisterd door de hevigste overstromingen sinds 1998, toen ruim drieduizend mensen in een legendarische watersnood om het leven kwamen. Tegenwoordig evacueert China preventief grote aantallen mensen in potentiële rampgebieden.

Grote delen van Zuid- en Midden-China staan blank na weken van extreme regens. De zomer brengt altijd hoosbuien in het stroomgebied van de Yangtze, maar dit jaar stuwt tyfoon Nepartak een extra portie wolkbreuken het Chinese binnenland in.

16 miljoen Chinezen geëvacueerd door extreme regenval