© BERT DE DEKEN

Burgemeester niet tevreden met extra tenten aan asielcentrum, maar “het kan niet anders, dit blijft zolang het nodig is”

Het asielcentrum van Fedasil in Arendonk heeft zijn capaciteit van 420 plaatsen uitgebreid met 72 bedden, door het gebruik van tenten. Er is geen grote instroom van nieuwe asielzoekers, maar omdat de asielprocedure zo lang duurt, zijn bewoners genoodzaakt langer in de centra te blijven. Burgemeester van Arendonk Kristof Hendrickx (N-VA) is niet tevreden met de maatregel en wil duidelijke afspraken maken.

Britt Peeters

Dinsdag begon Fedasil met behulp van militairen met het opzetten van tenten voor het asielcentrum in de Grens in Arendonk. Er komen zo 72 plaatsen voor asielzoekers bij. “Een zeer tijdelijke oplossing”, reageert Fedasil-woordvoerster Lies Gilis. “We hebben momenteel 23.390 collectieve en individuele opvangplaatsen in ons land. De totale bezettingsgraad van die plaatsen is 94%. In de centra voor collectieve opvang is dat zelfs 96%. Het netwerk is dus zo goed als verzadigd, we zitten vol.”

Fedasil is daarom al enkele maanden op zoek naar nieuwe plaatsen om asielzoekers van bed, bad en brood te voorzien, waar ze recht op hebben. In Lommel, Moeskroen, Zaventem, Couvin en Deurne kwamen er sinds eind vorig jaar al centra bij. Zo zijn er sinds 1 januari al 2.047 opvangplaatsen bijgekomen. Maar ook dat is nog niet genoeg.

“We krijgen heel vaak de vraag of er opnieuw een grote instroom van asielzoekers is, zoals in 2015”, legt Gilis uit. “Toen kwamen er duizenden mensen per maand ons land binnen. Dat is nu niet geval. Het probleem ligt bij de uitstroom, die momenteel heel laag is. De huidige bewoners moeten zo lang wachten op een eindbeslissing van de bevoegde instanties, dat ze maanden langer in het netwerk moeten blijven.”

Fedasil hoopt de tenten in Arendonk zo snel mogelijk weer af te breken, zodat die bewoners naar gebouwen kunnen worden overgeplaatst. “Omdat gebouwen zoeken veel moeilijker is en langer duurt, zijn we genoodzaakt tijdelijk met tenten aan de slag te gaan. Er is geen concrete termijn wanneer we genoeg opvangplaatsen in gebouwen gevonden hebben. De tenten blijven zo lang het nodig is.”

Toekijken

Burgemeester van Arendonk Kristof Hendrickx (N-VA) kan niet anders dan toekijken hoe de tenten in zijn gemeente worden opgesteld. Letterlijk, want hij kan niet betrokken worden in de beslissingen.

“Heel frustrerend”, zegt Hendrickx. “Wij worden geconfronteerd met de feiten, maar hebben er niets over te zeggen. Terwijl wij degenen zijn die weten wat een gemeente als Arendonk wel en niet aan kan. Ik wist zelfs niet dat de tenten deze week al opgesteld werden, dat werd aan ons niet gecommuniceerd.”

Hendrickx hoopt vooral dat de tenten tijdelijk zijn, want hij wil een situatie zoals die in 2015 het liefst vermijden. “De impact op de gemeente was toen zeer groot. Bovendien bleven de tenten toen ook in de winter staan, helemaal geen ideale situatie voor de bewoners. Ook nu krijg ik al terug bezorgde berichten van omwonenden, dat is niet fijn.”

“Groep testosteron”

Hendrickx maakt plannen om zo snel mogelijk samen met de korpschef van de politie samen te zitten met de directie van het centrum.

“We moeten kort op de bal spelen en duidelijke afspraken maken”, zegt hij. “Denk maar aan het openbaar vervoer, waar de bewoners van het centrum zich mee verplaatsen. De laatste keer dat er zo veel asielzoekers waren, zaten de bussen overvol. Omdat binnenkort de scholen terug starten, wil ik met de directie afspreken dat de bewoners ’s ochtends de bussen niet nemen, zodat alle kinderen op school geraken. Het klinkt banaal, maar het is nodig.”

Het is nog niet duidelijk welke profielen de nieuwe bewoners van de tijdelijke opvangplaatsen zullen hebben. Hendrickx wil aan Fedasil vragen om overwegend voor gezinnen te kiezen, en niet alleen voor alleenstaande mannen.

“Dat was in 2015 het geval. Een grote groep testosteron bij elkaar, dat is vragen om problemen. We hebben het allemaal al eens meegemaakt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER