Direct naar artikelinhoud
Denemarken

Denemarken woest nadat Trump staatsbezoek afzegt: Trump ergert zich aan ‘gemene’ reacties

De Deense Premier Mette Frederiksen (links) en de Amerikaanse president Donald Trump.Beeld AFP

Het afzeggen van het staatsbezoek aan Denemarken door Donald Trump heeft geleid tot woedende reacties in Kopenhagen. De Deense regering is ‘verbaasd’, fractievoorzitters in het parlement zijn woest. Trump zelf noemt de reacties ‘gemeen’. 

Met zijn afzegging heeft Trump alle conventies met voeten getreden. Allereerst door Twitter te gebruiken om te melden dat hij op 2 en 3 september niet naar Denemarken zou komen, daarnaast door de schuld daarvan te leggen bij de Deense premier Mette Frederiksen. Zij had eerder deze week laten weten dat Groenland niet te koop is en dat daarover dus ook niet met de Amerikaanse president gesproken hoefde te worden. Los nog van het feit dat de Groenlanders daar zelf over gingen.

Frederiksen vernam vandaag met “spijt en verbazing” dat Trump niet op bezoek komt. Ze voegde eraan toe dat zij en anderen “uitkeken naar het bezoek” en dat ze “ontstemd” was door de annulering.

“Ik geloof niet dat Denemarken en de Verenigde Staten in een crisis verkeren”, zei de premier evenwel aan verslaggevers in de Deense hoofdstad Kopenhagen. “De VS blijven een van de nauwste bondgenoten van Denemarken”. Ze voegde eraan toe dat de uitnodiging voor de bewoner van het Witte Huis geldig blijft. “Trumps bezoek zou de gelegenheid geboden hebben de nauwe relatie van Denemarken met de VS te vieren.”

Groenland: geen wonder dat Donald Trump het eiland wil kopen.Beeld Reuters

Gekker dan fictie 

“De werkelijkheid heeft de fantasie ingehaald”, aldus Morten Østergaard van de partij Radikale Venstre. “Dit geeft aan waarom het belangrijker is dan ooit om EU-landen als onze belangrijkste bondgenoten te beschouwen. De man is ontoerekeningsvatbaar.”

Rasmus Jarlov van De Konservative bestempelt het optreden van Trump als ‘beledigend’, met name omdat hij denkt dat delen van Denemarken te koop zijn. De tweede man van Danske Folkeparti ziet geen gronden waarom Trump überhaupt nog welkom zou zijn. “We hebben wel andere dingen te doen.”

Oud-premier Helle Thorning-Schmidt veegt eveneens de vloer aan met Trump. "Dus de president van de Verenigde Staten heeft zijn bezoek aan Denemarken afgezegd omdat het geen interesse had te praten over de verkoop van Groenland? Is dit een grap of zo? Diep beledigend voor het volk van Groenland en Denemarken", twitterde ze.

Twitter bericht wordt geladen...

Hoewel het initiatief vanuit de politiek kwam, is het afzeggen van het bezoek ook een schoffering van het Deense koningshuis. Zij waren het die Trump en diens vrouw Melania hadden uitgenodigd. “Het komt als een verrassing. Meer hebben we niet te zeggen over deze zaak”, aldus een woordvoerster van de Deense rijksvoorlichtingsdienst tegenover de publieke omroep. 

‘Gemeen’

Donald Trump heeft zelf ook al gereageerd op de uitspraken van Frederiksen en co. Hij noemt het “gemeen”. Trump vindt het ongepast dat Frederiksen de aankoop een absurd idee noemde. “Dat is geen elegante manier om iets te zeggen”, aldus de president aan journalisten in het Witte Huis. “Ze konden neen hebben gezegd, of ‘we doen dat liever niet’ of ‘we praten er liever niet over’.”

Trump eist respect voor de Verenigde Staten. “Je spreekt zo niet over de Verenigde Staten, niet onder mijn bestuur”, aldus de president. Trump liet eerder al weten heus geen gouden Trump-toren te zullen bouwen, in het geval dat de koop van Groenland wél zou doorgaan. Dat mocht echter niet baten.  

Twitter bericht wordt geladen...