Direct naar artikelinhoud
IS-strijders

Ook Canada komt ‘Jihadi Jack’ niet te hulp

De Canadese minister Ralph Goodale.Beeld AP

Canada is niet van plan om Jack Letts, bekend onder de naam ‘Jihadi Jack’, te repatriëren vanuit de gevangenis in Syrië. Dat maakte de Canadese minister Ralph Goodale van Openbare Veiligheid bekend,  nadat de 24-jarige Letts de Britse nationaliteit werd ontnomen.

Letts, die zowel de Britse als de Canadese nationaliteit heeft, viel in 2017 in handen van Koerdische troepen in Syrië. Hij zit daar nu in een gevangenis. De man had zich op 16-jarige leeftijd bekeerd tot de islam en zou in 2014 zijn vertrokken uit het Engelse Oxfordshire om zich bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) aan te sluiten.

Het lot van Letts ligt nu in handen van Canada, omdat hij zijn Britse nationaliteit kwijt is. Het ontnemen van Letts’ paspoort was een van de laatste beslissingen van Theresa May. De nieuwe premier Boris Johnson sloot zich hierbij aan. De Canadese minister Goodale zei echter tegen omroep CBC dat de jihadist er niet op hoeft te rekenen dat de Canadese autoriteiten zijn uitreis gaan regelen. 

Boosaardig en gewelddadig terrorisme

Goodale zei dat Letts er zelf voor koos “de halve wereld over te reizen om banden aan te gaan met de meest boosaardige en gewelddadige vorm van terrorisme in generaties”. Canada heeft “geen verplichting” om Letts te helpen, stelt de minister. Nadat de Britse regering bekendmaakte dat Letts zijn staatsburgerschap zou kwijtraken, liet Canada al weten teleurgesteld te zijn dat de Britten “hun verantwoordelijkheden afschuiven”. 

Nadat hij zijn Britse staatsburgerschap kwijtraakte, zei Letts in een interview dat hij zich altijd een “mix” van Brits en Canadees heeft gevoeld. “Ik ben zeven keer in Canada geweest en heb er veel tijd doorgebracht”, vertelde Letts aan een Britse zender. “Mijn hele familie is Canadees.” In februari klonk het bij Letts nog dat hij niet naar Canada wilde: “Ik voel me Brits, ik ben Brits.”

Nu Canada Letts niet te hulp schiet, rijst de vraag wat er met hem zal gebeuren. Volgens internationaal recht is het namelijk niet toegestaan dat iemand staatloos wordt.