Direct naar artikelinhoud
Brexit

Merkel geeft Johnson 30 dagen om met alternatief voor backstop te komen

De Britse premier Boris Johnson en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld REUTERS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gelooft dat een oplossing voor het probleem van de Ierse grens nog voor de geplande brexit eind oktober mogelijk is. Dat zei ze op een persconferentie tijdens haar ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson.

Angela Merkel leek op een gegeven moment Boris Johnson een deadline van 30 dagen voor te stellen om met een andere mogelijkheid voor de backstop te komen. Ze zei dat die grenskwestie altijd een “tijdelijke oplossing” is geweest en alleen van kracht zou worden als er geen andere oplossing kon worden overeengekomen die de “integriteit van de interne markt” zou beschermen.  

Tot nu toe is ervan uitgegaan dat in de komende twee jaar een definitieve oplossing zal worden gevonden, terwijl die backstop van kracht is. “Maar je zou die wellicht ook in de komende dertig dagen kunnen vinden. Waarom niet? Dan zetten we een grote stap vooruit”, zei Merkel. Voor de ontmoeting verklaarde ze nochtans dat er aan de backstop niet wordt geraakt.

De backstop voorziet dat het Verenigd Koninkrijk deel blijft uitmaken van een douane-unie met de EU totdat een andere oplossing is gevonden die grenscontroles overbodig maakt. Voor Noord-Ierland zullen dan ook nog voor een deel regels van de Europese interne markt blijven gelden. De brexit-hardliners in de Tory-partij van Johnson vrezen dat het VK via de backstop permanent met de EU verbonden kan blijven. Een onafhankelijk handelsbeleid zou zo onmogelijk zijn.

Boris Johnson aanvaardde dat hij 30 dagen de tijd had om de EU ervan te overtuigen dat er een haalbaar alternatief is voor de backstop. Voor het eerst leek hij te accepteren dat het aan het Verenigd Koninkrijk lag om een ​​oplossing te bedenken, niet de EU. 

‘Wir schaffen das’

Boris Johnson benadrukte op de persconferentie ook dat de relatie met Duitsland heel belangrijk is voor het Verenigd Koninkrijk. “Ik wil duidelijk zijn: wij willen een deal. Ik geloof dat we dat kunnen. Wir schaffen das, zo is de uitdrukking geloof ik. Maar het huidige akkoord kunnen we niet aanvaarden. Die backstop moet weg. Als dat kan, dan ben ik er zeker van dat we vooruit kunnen gaan.” 

Johnson herhaalde daarop andermaal dat de “backstop grote, grote tekortkomingen heeft voor een soeverein, democratisch land als het VK. Die moet gewoon worden geannuleerd.”

De Britse premier Boris Johnson ontmoet vandaag de Duitse bondskanselier Angela Merkel en morgen de Franse president Emmanuel Macron om over de brexit te spreken. Voor de huidige deal, die nog onder zijn voorganger Theresa May is onderhandeld, is Johnsons regering allerminst te vinden. Vooral de backstop - het vangnet dat nieuwe grenscontroles op het Ierse eiland moet vermijden - is Londen een doorn in het oog. Omdat Brussel al weken zegt dat het niet bereid is de backstop te schrappen of het akkoord in zijn geheel te heronderhandelen, probeert Johnson het vandaag apart in Berlijn en morgen in Parijs. 

Macron houdt been stijf

Emmanuel Macron wil van geen wijken weten.Beeld REUTERS

Van de Franse president Emmanuel Macron moet Johnson alleszinds niet al te veel toegevingen verwachten, geeft het Elysée al aan. “Vandaag is het basisscenario voor de brexit er een zonder akkoord”, klinkt het in Parijs. “Er is Europese vastberadenheid over bepaalde principes, zoals de backstop. De backstop is een onmisbaar element van het akkoord om de vrede en stabiliteit in Ierland en de integriteit van de Europese markt te vrijwaren.” De Franse president wil wel spreken over verschillende andere onderwerpen, zoals de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en het continent, zegt het Elysée nog. 

Johnson schreef begin deze week een brief aan de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, waarin hij de backstop opnieuw afkraakte. Hij vindt de regeling - die het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU houdt tot er een alternatief is gevonden om grenscontroles te vermijden - ondemocratisch, omdat Londen dan geen eigen handelspolitiek kan voeren. De Britten vrezen bovendien dat het land voor lange tijd in de backstop gevangen zal zitten.