China bouwt exacte kopie van Titanic

Een Chinese scheepsbouwer is begonnen met de bouw van een replica op ware grootte van de Titanic, het "onzinkbare" schip dat in 1912 is vergaan nadat het tegen een ijsberg was gebotst. De nieuwe Titanic zal echter niet uitvaren, maar blijft aan land liggen als toeristische attractie.

De levensgrote replica van het gezonken schip komt in een reservoir van de Qijang rivier te liggen, op meer dan 1.200 kilometer verwijderd van de zee. Het is dus niet de bedoeling dat de nieuwe Titanic ook effectief passagiers zal vervoeren.

De afmetingen van de levensgrote replica spreken wel tot de verbeelding. Als het schip af is, zal het maar liefst 269 meter lang zijn en 28 meter breed. De toeristische attractie is bovendien gebaseerd op het originele ontwerp van de Titanic. De balzaal, het zwembad en de kamers zullen dus zo exact mogelijk worden gereproduceerd. "Een deel van de blauwdrukken waren na het zinken van het schip verloren geraakt of waren in handen van verzamelaars", zegt Su Shaojun, één van de financiers van het project aan de China Daily. "We zijn er echter na jarenlang onderzoek in geslaagd de meester ervan terug samen te brengen." In tegenstelling tot de echte Titanic zal het nieuwe exemplaar moderne technologie bevatten, zoals wifi, aldus Wang Weiling van de Wuchang Shipbuilding Industry Group. De totale kost van het volledige project wordt geschat op 145 miljoen euro.

Kritiek

Qixing Energy Investment, het Chinese bedrijf dat zich als investeerder achter de bouw van de replica heeft geschaard, kreeg wel scherpe kritiek op het project, omdat het winst zou willen halen uit de scheepsramp die aan 1.500 mensen het leven heeft gekost.

Het luxeschip Titanic kwam in 1912 tijdens zijn eerste reis in aanvaring met een ijsberg. Binnen de 3 uur zonk de boot volledig. Het schip was op weg van Southampton in Groot-Brittannië naar New York.

(Lees verder onder foto's)

Australische Titanic II

Het Chinese bouwbedrijf is echter niet de enige speler die het gezonken schip wil reproduceren. De Australische zakenman Clive Palmer had aangekondigd dit jaar een volledig werkende replica van het schip te lanceren - die dus wel passagiers zou vervoeren op zee - maar het project is met twee jaar vertraagd. Volgens de Australische media heeft het bedrijf de bouwwerken voor de Titanic II (voorlopig) stilgelegd.

Meest gelezen