© AN

"Mensen met lage rugpijn gaan beter werken dan thuis te zitten"

95.000 mensen zitten al lange tijd thuis van het werk met lage rugpijn. Het is de meest voorkomende oorzaak van langdurig werkverlet. Stuur die mensen terug naar het werk met een pilletje tegen de pijn, zegt neurochirurg Erik Van de Kelft in Het Laatste Nieuws. Thuis zitten helpt toch niet.

gn

Chronisch lage rugpijn of CLRP is de meest voorkomende chronische ziekte bij de Belgen: 18,7% van de mannen en 22,7% van de vrouwen kampt er mee. Chronisch betekent dat je drie maanden lang elke dag pijn voelt. Het is ook de meest voorkomende oorzaak van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Volgens neurochirurg Erik Van de Kelft van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas komt dat niet door de vele kantoorjobs. “In goeie studies over tweelingen blijkt dat als de ene een rustige kantoorjob heeft en de andere een job met zware fysieke arbeid, die laatste altijd een slechtere rug heeft”, zegt hij in Het Laatste Nieuws.

Hij ziet wel drie andere verklaringen: het verschil tussen thuiszitten en gaan werken met rugpijn scheelt soms maar 250 euro. “Dan moet je je job al héél graag doen om mét rugpijn te gaan werken”, aldus de neurochirurg.

Een tweede verklaring is volgens hem de overdaad aan medische onderzoeken. “”In élke rug zie je wel een afwijking ten opzichte van de perfecte rug van een 18-jarige”, aldus Van de Kelft. “En als de huisarts zegt dat iemand een versleten rug heeft, denkt de patiënt dat hij niets meer kan”.

De derde reden is volgens Van de Kelft dat CLRP nauwelijks te controleren valt door een controlearts. Toch wil hij niet gezegd hebben dat die 95.000 thuiszitters komedianten zijn.

De arts trekt wel ten strijde tegen de overconsumptie aan scans en beeldvorming, die vaak niets bijbrengt. Hij vindt ook dat er te snel geopereerd wordt. Het aantal rugoperaties steeg tussen 2002 en 2012 met 40 % , dikwijls zonder resultaat . “Opereren is de makkelijkste weg. Patiënt tevreden: zijn probleem wordt aangepakt. Chirurg tevreden: hij verdient geld. Maar één of twee jaar na de ingreep komt de pijn toch terug”, aldus de chirurg.

Weer aan het werk

Wat daartegen doen? Van de Kelft heeft drie oplossingen:

  1. De huisarts moet sneller pijnmedicatie opstarten om te verhinderen dat de pijn chronisch of levenslang wordt.
  2. De patiënt moet bewegen, al heeft hij daar net schrik van.
  3. Maar vooral dit: de patiënt moet weer aan het werk, mits een goede pijnbestrijding. “Op het werk is er ten minste afleiding, menselijk contact en het gevoel nuttig te zijn.”

Naar schatting 7 op de 10 thuiszitters zou, volgens de arts, beter af zijn als zij weer gaan werken. Dat moet wel binnen de drie maanden gebeuren want “hoe langer mensen thuiszitten, hoe onmogelijker de terugkeer”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer