Direct naar artikelinhoud
Brexit

Macron schaart zich achter Merkel: Britten moeten Iers grensprobleem zelf oplossen

Boris Johnson op visite bij Emmanuel Macron.Beeld Photo News

Het ziet ernaar uit dat de Britten geen toegevingen in de wacht slepen om het brexitakkoord met de EU aan te passen. De Franse president Emmanuel Macron blijft net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel staan achter de Ierse backstop, die Brits premier Boris Johnson uit het akkoord wil.

en

Johnson werkt een tournee langs Berlijn en Parijs af. Hoofdpunt op de agenda is de brexit: Johnson wil het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie loodsen, maar aanvaardt het brexitakkoord van zijn voorganger Theresa May niet. 

Vooral de backstop kan voor Johnson niet door de beugel. Daarom poogde hij Macron en Duits bondskanselier Angela Merkel warm te maken voor “alternatieve oplossingen”, al verduidelijkte hij nog niet wat die precies zijn. 

Wat is de backstop?

De Ierse backstop is een noodoplossing om nieuwe grenscontroles op het Ierse eiland te vermijden door de Britten in een douane-unie met de EU te houden. De harde brexiteers in het VK vrezen zo echter nog jaren vast te zullen zitten in de EU.

Merkel maakte Johnson gisteren duidelijk dat de bal in zijn kamp ligt en leek daarbij een deadline van 30 dagen te geven om met een alternatief op de proppen te komen Dat was niet letterlijk bedoeld, verduidelijkt Merkel nu. “Het gaat niet om 30 dagen. Het gaat erom dat we op korte termijn een oplossing moeten vinden, omdat Groot-Brittannië de EU op 31 oktober wil verlaten.” 

De Franse president houdt nu het Europese front staande. “De EU heeft een akkoord onderhandeld met het Verenigd Koninkrijk. Het is niet aan één lidstaat om dat te heronderhandelen. De belangrijkste elementen zijn onmisbaar. Het gaat om het bewaren van de vrede in Noord-Ierland, en het bewaren van de integriteit van de interne markt.”

Als er al een alternatief wordt gevonden voor de backstop, moeten die twee doelstellingen centraal staan, benadrukt de Franse president. Een oplossing binnen de 30 dagen is mogelijk “mits goede wil aan beide kanten”, maar “die zal er niet compleet anders uit zien dan wat in het huidige akkoord staat”. Johnson van zijn kant benadrukte opnieuw dat er heel wat alternatieven mogelijk zijn. “Waar een wil is, is een weg”. 

Komend weekend zien Merkel, Macron en Johnson elkaar opnieuw op de G7-top in het Franse Biarritz. Ook Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk zal daar aanwezig zijn. 

Wat is de backstop?
Beeld Photo News