Ivan De Vadder en cartoonist Karl Meersman blikken terug op 2016

Politiek journalist Ivan De Vadder en cartoonist Karl Meersman slaan voor het derde jaar op rij de handen in mekaar voor een jaaroverzicht. Aan de hand van de tekeningen van Meersman ontleedt De Vadder in "Bang!" de gebeurtenissen van 2016, zowel in boekvorm als op de planken.

Voor de VRT-journalist was 2016 een kanteljaar. "We gaan een aantal zekerheden missen", luidt het. Enkele ministers hebben ontslag genomen, (Annemie Turtelboom, Joëlle Milquet, Jacqueline Galant) en de wereld heeft een generatie atleten (Mohammed Ali, Johan Cruyff) en artiesten uitgezwaaid (David Bowie, Leonard Cohen, Toots Thielemans).

De dood van de Cubaanse leider Fidel Castro illustreert voor De Vadder ook dat we dit jaar afscheid hebben genomen van een tijdperk. Denk maar aan Groot-Brittannië na de Brexit en de Verenigde Staten onder president Donald Trump. "Ons vertrouwde wereldbeeld is overhoop gehaald en dat maakt ons bang", meent De Vadder.

Ook de aanslagen van 22 maart hebben impact gehad op De Vadder. Hij merkt op dat angst andere woorden doen gebruiken. "We spreken meer en meer over moslims. We dreigen de identiteit van verschillende mensen te verengen tot één aspect van hun identiteit, namelijk hun geloof. Het is een nieuwe breuklijn geworden in onze samenleving."

De publicatie van het jaaroverzicht "Bang!" in boekvorm gaat ook gepaard met een theatertournee, waarvoor De Vadder een beroep doet op Jan De Smet van De Nieuwe Snaar.

Meest gelezen