Direct naar artikelinhoud
Transmigranten

Meer dan 20 migranten gered voor kust van Duinkerke

Meer dan 20 migranten gered voor kust van Duinkerke
Beeld BELGAIMAGE

Autoriteiten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag 24 migranten gered voor de kust van Duinkerke, in het noorden van Frankrijk. Ze probeerden het Kanaal over te steken aan boord van een opblaasbare boot, maar die maakte water. 

en

De migranten, onder wie zeven minderjarigen, belden zelf naar de brandweer. Een patrouilleboot van de kustwacht bracht hen “gezond en wel” terug naar Calais, waar de migranten werden overgedragen aan de brandweer en de grenspolitie.

In hun streven om tot in Groot-Brittannië te geraken, proberen migranten regelmatig het Kanaal over te steken, ondanks de drukke scheepvaart en de sterke stroming.
Donderdag werden voor de Opaalkust in de regio Hauts-de-France ook al 30 migranten opgepikt, onder wie tien kinderen en een baby.  

Nieuwe route

Verschillende organisaties vrezen dat er een nieuwe zeeroute voor migranten is ontstaan op de smalle zeeverbinding tussen Calais en Dover. Mensensmokkelaars proppen asielzoekers op kleine boten, soms zelfs in kajaks, om hen illegaal aan land te zetten in het graafschap Kent. 

Die nieuwe vluchtroute zorgt ervoor dat het aantal opgepakte transmigranten in West-Vlaanderen sinds mei sterk is gedaald. In augustus vorig jaar kon de politie in West-Vlaanderen 887 transmigranten oppakken. Deze maand stond de teller op 20 augustus amper op 115. In juli werden er nog 419 transmigranten minder opgepakt in vergelijking met 2018.  

Een andere mogelijke verklaring voor de vermindering in ons land is de onzekerheid over de nakende brexit die ook bij de transmigranten voor twijfel zorgt, waardoor ze misschien liever in Europa blijven.