Direct naar artikelinhoud
Migratie

Oplossing voor reddingsschip Ocean Viking: zes landen vangen meer dan 350 migranten op

Migranten aan boord van de Ocean Viking.Beeld EPA

Voor de 356 migranten op het reddingsschip Ocean Viking is een oplossing gevonden. Zij mogen aan land komen in Malta, waarna ze worden verdeeld over Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië, meldt de Maltese premier Joseph Muscat op Twitter.

Het schip onder Noorse vlag van reddingsorganisatie SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen voer al dagen tussen Italië en Malta, die beide niet bereid waren het te laten ontschepen. De patstelling is doorbroken na overleg met de Europese Commissie, Frankrijk en Duitsland, aldus Muscat.

De migranten worden buiten de territoriale wateren van Malta overgebracht naar Maltese marineschepen waarna ze vaste grond onder de voeten krijgen. Ze mogen dan wel in Malta aan land gaan, toch blijft geen van hen in dat land. Frankrijk zal 150 migranten opnemen, de overige personen worden verdeeld over nog eens vijf andere Europese landen, namelijk Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië.

Twitter bericht wordt geladen...

Artsen Zonder Grenzen (AZG) had gisteren nog laten weten dat de Ocean Viking bijna zonder voedsel zit. Volgens een tweet van AZG was er enkel nog een standaardrantsoen voor vijf dagen voorradig op het schip.

Voor de bijna 100 migranten van het schip Open Arms werd eerder deze week een soortgelijke oplossing gevonden. Zij gingen na bijna drie weken op zee aan land op het Italiaanse eiland Lampedusa, ook om overgebracht te worden naar Spanje, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal. 

EU-plan

Vooral hulporganisaties voeren de reddingsacties op de Middellandse zee uit. Daarbij ontstaat het ene conflict na het andere, omdat o.a. Italië onder leiding van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zijn havens dichthoudt voor schepen van ngo’s. Ook andere Europese landen tonen weinig initiatief hun havens wel beschikbaar te stellen. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil daarom een EU-reddingsplan voor bootvluchtelingen. Ze wenst dat schepen van Europese overheden weer betrokken worden bij het redden van mensen. De Franse president Macron springt haar bij. Hij wil met een groep Europese landen een voortrekkersrol spelen. 

Migranten aan boord van de Ocean Viking.Beeld AFP