Direct naar artikelinhoud
Afrika

Geweld houdt bijna 2 miljoen kinderen in West- en Centraal-Afrika uit school

Franse soldaten op de grens van Burkina Faso en Mali.Beeld AFP

Ongeveer twee miljoen kinderen in West- en Centraal-Afrika kunnen niet naar school door het toenemende geweld in de regio. Daarmee lopen ze volgens het VN-kinderfonds Unicef een verhoogd risico om als kindsoldaat te worden gerekruteerd of te worden uitgebuit. Ook de kans op kindhuwelijken of vroege zwangerschappen neemt toe.

Het VN-kinderfonds publiceerde vandaag een rapport waaruit blijkt dat meer dan 9.000 scholen in West- en Centraal-Afrika sinds juni dit jaar gesloten zijn. Het gaat om onderwijsinstellingen in Burkina Faso, Kameroen, de Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Congo, Mali, Niger en Nigeria. Het rapport toonde daarnaast ook aan dat het aantal scholen dat sinds eind 2017 tot juni 2019 de deuren moest sluiten, verdrievoudigd is. Dit wijst op een toename in aanslagen in de regio. 

De sluitingen treffen 44.000 leerkrachten. Aanvallen op de onderwijsinstellingen en voortdurende bedreigingen aan scholen zouden daarnaast een “lange schaduw werpen” op kinderen, gezinnen en gemeenschappen in de hele regio, zegt Charlotte Petri Gornitzka, ondervoorzitter van Unicef.

Veel landen in West- en Centraal-Afrika worden geplaagd door conflicten of terroristische groeperingen. In het oosten van Congo bijvoorbeeld, waar een ebola-epidemie woedt, strijden verschillende milities voor de controle over natuurlijke grondstoffen. In Nigeria en zijn buurlanden terroriseert Boko Haram al jaren de bevolking. Ook in Mali zijn verschillende terroristische groeperingen actief, sommigen zijn trouw aan IS of al-Qaida.

De vele conflicten en terroristische acties hebben geleid tot humanitaire crises en honderdduizenden mensen die op de vlucht moesten slaan.