Direct naar artikelinhoud
Weer

Vandaag al heerlijk warm, en kwik blijft stijgen: derde hittegolf op komst?

Vooral het weekend en de dagen erna worden bijzonder zomers, met een toenemende kans op een hittegolf. Volgende week woensdag halen we mogelijk 33 graden.Beeld BELGA

Krijgen we opnieuw een hittegolf? Het zou zomaar kunnen, want er komen opnieuw zomerse temperaturen aan. “De kansen op een derde hittegolf dit jaar zijn intussen gestegen”, legt weerman David Dehenauw uit. “Het basisscenario is voorlopig nog altijd nét niet, maar de kans bestaat dat het toch wel een hittegolf wordt.” Dat het genieten wordt van warm en soms zelfs heet weer, staat in ieder geval vast. Een overzicht van wat we mogen verwachten de volgende dagen:

en

Vandaag is het zonnig en warm. Maxima van 23 graden aan zee tot 28 graden in de Kempen. In de loop van de namiddag wordt de wind af en toe matig en draait hij naar noordoost in het binnenland en naar noord tot noordoost aan de kust. Vanavond en vannacht is het vrijwel helder. Minima van 10 tot 15 graden bij een zwakke tot matige wind uit noordoost, ruimend naar oost tot zuidoost.

Stralend weekend

Morgen krijgen we veel zon, al kan er in sommige streken af en toe vrij veel hoge bewolking aanwezig zijn. De temperaturen gaan in stijgende lijn en bereiken waarden tussen 25 graden op de Ardense hoogten, 28 graden in het centrum en 29 graden in de Kempen. De wind waait zwak uit oost tot zuidoost.

Zondag
blijft het rustig en warm met veel zon en wat hoge sluierwolken. In het oosten kunnen er ook stapelwolken ontstaan. Maxima op de meeste plaatsen rond 29 of 30 graden. Op sommige plekken in het land zijn zelfs temperaturen boven de 30 graden mogelijk. “De oorzaak hiervan is de opbouw van een stevig hogedrukgebied boven Europa, die via een oostelijke luchtstroming droge en warme continentale lucht aanvoert richting onze streken”, aldus weerdienst NoodweerBenelux.

En volgende week?

Maandag blijft het wellicht nog droog en warm. De maxima komen uit tussen 25 en 30 graden. “De weermodellen zijn het er over het eens dat de zomerse periode tot minstens begin volgende week lijkt te duren, waarna de onzekerheid stilaan toeneemt”, klinkt het bij NoodweerBenelux. 

Vanaf dinsdag is er meer onzekerheid, maar in het meest optimistische scenario duurt de warme periode ook na maandag voort en behoort een regionale hittegolf in de Kempen zeker tot de mogelijkheden. “Het is echter afwachten hoe de situatie de volgende dagen in de weermodellen evolueert en of die trend bevestigd wordt,” aldus NoodweerBenelux. Dinsdagochtend is nog een laatste onweersbui mogelijk. Overdag wordt het overal droog en warm met bijvoorbeeld maxima van 26 of 27 graden in Brussel en 30 graden in Belgisch Lotharingen.

Twitter bericht wordt geladen...

Woensdag wordt dankzij een zuidelijke stroming de warmste dag van de periode met maxima die in de Kempen kunnen oplopen tot 33 graden. Het is aanvankelijk nog vrij zonnig maar in de loop van de dag ontstaan er stapelwolken die ‘s avonds in sommige streken kunnen uitgroeien tot regen­ en onweersbuien.

Donderdag zou de wind naar het westen ruimen en iets frissere lucht aanvoeren over de kuststreek. Ook in de meeste ander streken verwacht het KMI een terugval van de temperaturen. De maxima liggen aan zee rond 21 graden, in het centrum rond 25 graden. In Belgisch Lotharingen zou het kwik in de buurt kunnen komen van 30 graden. Er is nog steeds kans op enkele regen­ of onweersbuien.

Record

Een eventuele derde hittegolf zou overigens speciaal zijn. “We hadden in 1947 een jaar met vier hittegolven, dat is het record”, legt Dehenauw nog uit. “Als we terugkijken naar 1901 is dat nog niet voorgekomen, dus dat zou uniek zijn. Het is anderzijds wel zo dat we drie jaar geleden rond hetzelfde tijdstip een hittegolf hebben gekregen. Dus klimatologisch kan dat, maar we zullen moeten afwachten tot volgende week. Het gaat echt op een graad of minder aankomen.”