Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Het probleem met slaappillen: “Slaaphormonen verergeren slapeloosheid alleen maar”

We slaan onze hersenen massaal knock-out met slaappillen: liefst 1 op de 5 Vlamingen neemt of nam al slaapmiddelen op doktersvoorschrift, bij vrouwen doet zelfs 1 op de 4 dat. En dat terwijl slaappillen verslavend zijn, nare neveneffecten hebben, de oorzaak van onze slaapproblemen niet aanpakken en onze slaapkwaliteit ook niet verbeteren. Zo blijkt ook het populaire slaaphormoon melatonine helemaal niet geschikt om mensen beter te laten inslapen en verergert het de slapeloosheid alleen maar. Dat zegt de Nederlandse slaapdeskundige Taco Bos. Ook in ons land wordt het middel steeds vaker genomen. 

8 reacties

  • luc rombauts

    5 jaar geleden
    heeft geen enkel nut.
  • Tina Colpaert

    5 jaar geleden
    Als je hard genoeg werk en moe bent niet teveel financiele of andere problemen hebt slaap je goed zonder die rotzooi mijn moeder neemt die als snoepjes want zonder kan ze niet slapen zit enkel int kopke in kliniek gaven ze haar zogezegd slapertjes waren suikertjes en goed slapen dat ze deed met die fake dinges!
  • Hilde Poels

    5 jaar geleden
    Al 5 jaar heeeeeeel goed resultaat bij kind met ASS en ADHD, nog steeds lage dosis 0,299mg, onder toezicht van kinderpsychiater.
  • Hanne Vlaeminck

    5 jaar geleden
    “Melatonine is inderdaad geen inslaapmiddel, maar een hormoon dat de timing van je biologische klok beïnvloedt.” Gebruik het zoals het hoort, zoals bij alle medicatie. Net als die voedingssuplementen - laat eerst eens bloed nemen en testen of je wel tekorten hebt in plaats van lukraak dingen te slikken!
  • Francinne Declerque

    5 jaar geleden
    Het is waar iedere pil heeft wel zijn eigen negatieve bijwerkingen. Maar melatonine is marketing, helpt geen bal, net zoals die valeriaan pilletjes of andere zogezegde natuurlijke slaappilletjes. Enkel de echte medicijnen helpen, zolpidem, lorametazepam en voor het zwaardere werk staurodorm... zeker, die zijn verslavend, maar je slaapt er wel mee voor wie geen tijd, goesting of geld heeft in lange gedragstherapie.