Direct naar artikelinhoud
Branden Amazonewoud

Bolsonaro belooft ‘zero tolerance’ in Amazone en zet leger in bij bestrijding branden

Bolsonaro belooft ‘zero tolerance’ in Amazone en zet leger in bij bestrijding branden
Beeld REUTERS

De Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Jair Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt.

en

In de opgenomen rede op de Braziliaanse televisie over de Amazone-crisis verklaarde Bolsonaro onder meer dat het ‘zero tolerance’-beleid van zijn regering ten opzichte van criminaliteit ook geldt op het gebied van milieudelicten.

De militairen die Bolsonaro per decreet beschikbaar maakt, kunnen onder meer worden ingezet voor het bestrijden en voorkomen van de branden in de deelstaten waarover de Amazone zich uitstrekt. Daarnaast kan het leger preventief en repressief optreden tegen milieudelicten, zo staat in de tekst.

De militairen mogen optreden in grensstreken, beschermde gebieden en regio’s waar de inheemse bevolking leeft. De inzet gaat direct in en is voorlopig bepaald voor een maand, tot 24 september.

Economische ontwikkeling van Amazonewoud

Ook zei Bolsonaro in zijn toespraak dat “in de Amazone 20 miljoen Brazilianen wonen, die al jaren wachten op economische dynamiek. Om de Amazone te beschermen, volstaat niet alleen handhaving, leiding en controle. Het is nodig om deze bevolking mogelijkheden te geven om zich te ontwikkelen, samen met de rest van het land.”

Bolsonaro verklaarde de grote hoeveelheid branden vooral door de weersomstandigheden. “We zitten in een traditioneel heet en droog seizoen, met zware winden die ieder jaar helaas voor branden zorgen in de Amazone. In jaren met meer regen zijn de branden minder intens, in hetere jaren zoals dit jaar, komen ze in grotere frequentie voor. Maar hoewel de branden dit jaar niet boven het gemiddelde van de laatste 15 jaar liggen, zijn we niet tevreden met wat we nu zien. We gaan sterk optreden om de branden in de Amazone te controleren. Aan de andere kant moet dit onderwerp met kalmte worden behandeld. Ongefundeerde berichten verspreiden, binnen of buiten Brazilië, draagt niet bij aan het oplossen van het probleem. En dienen alleen politieke doelen en desinformatie.”

“Geen reden voor sancties”

De Braziliaanse president zei verder dat andere landen hulp hebben aangeboden. “Andere landen zijn solidair met Brazilië en hebben aangeboden te helpen de branden te bestrijden, net zoals ze klaar staan de Braziliaanse standpunten te bespreken in de G7. Bosbranden komen in de hele wereld voor en kunnen geen reden zijn voor mogelijke internationale sancties.”

Een van de landen die hulp hebben aangeboden is de Verenigde Staten. Op Twitter meldde de Amerikaanse president Donald Trump dat hij telefonisch heeft gesproken met Bolsonaro. “Ik heb hem gezegd dat als de Verenigde Staten kunnen helpen bij de branden in het Amazone regenwoud, we klaar staan om te assisteren!”, aldus Trump.

Bekende indianenchef Raoni wil Bolsonaro zien vertrekken

De bekende Braziliaanse indianenchef Raoni heeft de hulp van de internationale gemeenschap ingeroepen om de Braziliaanse president Jair Bolsonaro “zo snel mogelijk te doen vertrekken”. Raoni houdt Bolsonaro verantwoordelijk voor de zware bosbranden die momenteel het Amazonegebied teisteren.

“Ik vraag buitenlandse hulp. Jullie moeten ons helpen om hem zo snel mogelijk te doen vertrekken”, zei de 89-jarige indianenchef in een interview met het Franse persagentschap AFP. “Ik wil dat er een algemene mobilisatie op gang komt om het vuur te doven”, klonk het voorts.

Raoni.Beeld BELGAIMAGE

“Wat hij met ons aan het doen is, is een ramp”, verklaarde het voormalige opperhoofd van het Kayapo-volk, verwijzend naar de extreemrechtse president die de ontwikkeling van de landbouw en de mijnbouw op de grondgebieden van de inheemse bevolking ondersteunt. “Hij is degene die deze mensen, zoals de boeren, ophitst. Ze luisteren naar hem. Ze denken dat alle rechten hen toekomen en steken de bossen in brand”, vervolgde Raoni, die de voorbije decennia internationale bekendheid verwierf met zijn strijd voor het behoud van het Amazoneregenwoud. “Hetzelfde geldt voor de houthakkers en de goudzoekers. Ze laten zich volledig gaan want zijn woorden zetten hen aan om het woud nog sneller te vernietigen”.

In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Donderdag werden op 24 uur tijd zo'n 700 nieuwe brandhaarden geregistreerd, zo blijkt uit cijfers die het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE vrijdag bekendmaakte.