© AP

Australië dient VS eerste nederlaag in 13 jaar toe in aanloop naar WK basket

Het basketteam van de Verenigde Staten heeft vrijdag in Melbourne een opvallende nederlaag geleden tegen Australië. De thuisploeg won het oefenduel, een week voor de start van het WK in China, met 98-94. Het is de eerste maal in dertien jaar dat de Amerikaanse ploeg met NBA-spelers verliest.

cpm, belga

Australië verloor twee dagen eerder nog met 102-86 tegen de VS, maar draaide nu de rollen om. Patty Mills was in het winnende kamp de grote uitblinker met dertig punten. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat Australië het haalt van de Amerikanen. Met onder meer Matthew Dellavedova (Cleveland Cavaliers), Aron Baynes (Phoenix Suns) en Joe Ingles (Utah Jazz) telt Australië, net als Frankrijk en Spanje, vele NBA-spelers.

Het is al van 2006 geleden, in de halve finales van het WK tegen Griekenland, dat Team USA met alleen NBA-spelers ten onder ging. De Amerikanen, drievoudig regerend olympisch kampioen en tweevoudig regerend wereldkampioen, treden wel niet altijd op hun sterkst aan. Zo werkten spelers uit de G-League, het tweede niveau, de WK-kwalificaties af.

Op 31 augustus start het WK in China en uiteraard is Amerika weer de favoriet. De ploeg van bondscoach Gregg Popovich is echter geen “Dream Team”. Sterren als Kevin Durant, LeBron James, Anthony Davis, Klay Thompson, James Harden, Russell Westbrook en Stephen Curry zijn afwezig. De concurrentie met Frankrijk (o.a. Nicolas Batum), Griekenland (met Greek Freak Giannis Antetokounmpo), Spanje (Marc Gasol) en Australië ruiken dan ook hun kans.

Werk aan de winkel dus voor NBA-spelers uit de States om Amerika in China naar de wereldtitel te loodsen. De boodschap op de officiële trailer van het WK en van ex-NBA vedette en WK-ambassadeur Kobe Bryant is nochtans duidelijk. “America: don’t f**ck this up!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer