“Betonstop is een belangrijk kantelpunt”

© Shutterstock

Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt reageren tevreden op het witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) maar er zijn te weinig garanties om de belofte tijdig waar te maken op het terrein, klinkt het donderdag in een gezamenlijke mededeling.

adm

“Dat de Vlaamse regering zich uitspreekt voor een betonstop is een belangrijk kantelpunt”, zeggen Frederik Mollen (Natuurpunt) en Erik Grietens (BBL). “De timing (2040, met een afbouwscenario vanaf 2025) is echter rijkelijk laat. Zelfs als de regering in haar opzet slaagt, zal tegen 2040 tienduizenden hectare open ruimte ingenomen zijn door bijkomende bebouwing en wegen. Daarnaast is te vrezen dat het bij nobele intenties zal blijven.”

Om dat te voorkomen, pleit de milieubeweging voor bijkomende voorwaarden, zoals de opmaak van een register van slecht gelegen bouwgronden, gekoppeld aan een actieplan om het schrappen of herlokaliseren van kavels te compenseren.

Concrete visie onduidelijk

Ook vindt de milieubeweging het nog onduidelijk hoe de Vlaamse regering het plan concreet gaat realiseren. Er worden ook vragen gesteld bij de flexibilisering, waarbij zowel het gewest, provincies en gemeenten zich niet langer aan langetermijnstructuurplannen moeten houden.

“De regering houdt voor dat de overstap naar zulke flexibele plannen kernversterkend kan zijn voor steden en dorpen, en zo de open ruimte kan sparen. Omgekeerd bestaat volgens Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu ook het risico dat alles overal zal kunnen. Denk aan het omstreden shoppingcenter Uplace dat een enorme verkeersstroom zal veroorzaken of aan het dossier Essers waar natuur moet wijken voor industrie, terwijl in dezelfde regio nog duizend hectare industriegrond braak ligt. En dat risico lijkt groter dan de kansen die de ommezwaai biedt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen