Direct naar artikelinhoud
Politiek

N-VA woedend na keuze voor Didier Reynders (MR) als kandidaat-eurocommissaris

N-VA woedend na keuze voor Didier Reynders (MR) als kandidaat-eurocommissaris
Beeld EPA

De Franstalige liberaal Didier Reynders (MR) wordt voorgedragen als de Belgische kandidaat voor de post van Europees commissaris. En dat vindt N-VA “onaanvaardbaar”. Reynders zelf zegt verheugd te zijn over de voordracht.”

Reynders is vandaag nog minister van Buitenlandse Zaken en Defensie in de ontslagnemende regering-Michel. Ook is hij samen met Johan Vande Lanotte (sp.a) informateur in opdracht van koning Filip en zoekt hij daarbij naar een mogelijke meerderheid voor de volgende federale regering.

Zijn naam werd al een tijdje genoemd als de opvolger van Marianne Thyssen (CD&V) als Belgisch Eurocommissaris. Na Thyssen en haar voorganger Karel De Gucht (Open Vld) was het sowieso opnieuw de beurt aan een Franstalige voor de post. “Ik ben uiteraard heel blij met het vertrouwen dat de collega’s in mij stellen”, zegt Reynders. “Ik ben ook verheugd met het grote aantal positieve reacties die mij sinds de aankondiging bereiken.” 

Hoewel de regering in lopende zaken is, en de regeringspartijen in het parlement samen maar over 38 van de 150 zetels beschikken, neemt de regering nu dus een beslissing. En daar is oppositiepartij N-VA kritisch voor. De Roover: “Het is bijzonder spijtig om te moeten vaststellen dat deze regering weer niet de democratische reflex heeft om het parlement in deze belangrijke beslissing te betrekken. De Europese Unie en de functie van Eurocommissaris zijn te prominent om te laten beslissen door een regering in lopende zaken zonder meerderheid. Vijf jaar lang zal Didier Reynders een van de belangrijkste Belgische stemmen op het Europese niveau zijn, maar met welke democratische legitimiteit?”

‘Vlaming aan Europese tafels’

De oppositiepartij N-VA vindt het ook “onbegrijpelijk” dat CD&V en Open Vld met de voordracht van Reynders instemden en niet voor een Vlaamse kandidaat kozen. “Het zou in normale omstandigheden al opmerkelijk zijn dat alle Europese functies naar vertegenwoordigers van één taalgroep gaan, maar nu we binnenkort met de brexit geconfronteerd worden is het van levensbelang een Vlaming aan die Europese tafels te hebben,” besluit De Roover. Die merkt ook op dat Ursula von der Leyen had opgeroepen om een man én een vrouw voor de dragen als eurocommissaris, zodat ze evenveel mannen als vrouwen in haar commissie zou kunnen laten zetelen.

Maandag al op gesprek

Normaal gezien gebeurt de aanstelling van een Europees Commissaris in het kader van een regeringsvorming. Maar die is nu nog niet aan de gang. Een beslissing drong zich echter op: het Finse voorzitterschap van de Europese Unie heeft de lidstaten gevraagd om uiterlijk tegen maandag 26 augustus te laten weten wie hun kandidaat is. De kandidaten zullen dan een gesprek hebben met de gekozen voorzitster Ursula von der Leyen. Voor België zal dat waarschijnlijk maandagnamiddag al gebeuren. De kandidaten moeten in september of oktober ook nog hoorzittingen ondergaan in het Europees Parlement. 

“België neemt deel vanaf het begin”, zegt Reynders. “Dat laat ons toe meteen het debat te voeren over de competenties, op hetzelfde ogenblik als de kandidaten van de andere lidstaten.” Welke portefeuille Reynders zal krijgen in de Europese Commissie, is nog niet duidelijk. Hij wil ook nog geen voorkeur uitdrukken. Het is wellicht wachten tot alle lidstaten de naam van hun commissaris hebben doorgegeven. Tot nu toe hebben 24 van de 27 lidstaten dat al gedaan. 

Reynders zegt uit te kijken naar de ontmoeting met Von der Leyen, “die ik zeer goed ken aangezien ze tot afgelopen juli mijn collega was op Defensie”.

Over zijn rol van informateur aan de zijde van Johan Vande Lanotte (sp.a) , laat hij weten voort te zullen werken. “We zien wel hoe dat de komende maanden allemaal georganiseerd wordt.”

Reynders is sinds enkele maanden ook federaal informateur, samen met Johan Vande Lanotte.Beeld Photo News

Reynders zal, als zijn kandidatuur in Europa officieel wordt aanvaard, in het najaar zijn nieuwe job opnemen. Hij zal dan ook ontslag moeten nemen uit de federale regering. Wie hem daarin opvolgt, is nog niet bekend. Met de post van Europees president voor Charles Michel, krijgt de MR twee absolute politieke topfuncties te pakken.