© BELGA

Sint-Katelijne-Waver start als eerste gemeente met trajectcontrole op eigen wegen

Vanaf vandaag worden automobilisten in Sint-Katelijne-Waver ook op gemeentewegen geconfronteerd met trajectcontrole. De gemeente gaat hiermee als een van de eerste in op het raamcontract dat de Vlaamse overheid sloot met Proximus en recent ook werd opengesteld voor gemeenten. Er werden 8 ANPR-camera’s in de gemeente geïnstalleerd, in een tweede fase volgen er nog 7 extra.

De ANPR-camera’s, de slimme camera’s die nummerplaten herkennen en kunnen worden ingezet om trajectcontroles uit te voeren maar ook criminaliteit te bestrijden, werden tot hiertoe enkel ingezet op snelwegen en gewestwegen. Door het raamcontract met softwareleverancier Proximus open te stellen naar gemeenten laat de Vlaamse overheid toe dat ook kleinere gemeentewegen voorzien worden van dit soort camera’s.

De gemeente Sint-Katelijne-Waver wordt de eerste die ze zal invoeren voor trajectcontroles, verschillende andere gemeenten zetten ze al in om zwaar vervoer uit dorpskernen te weren.

“We willen de verkeersveiligheid in de gemeente verbeteren en hadden flitscamera’s voorzien, maar de ANPR-camera’s zijn veel veelzijdiger, dus hebben we besloten dat die slimme camera’s een betere investering zijn”, zegt schepen van Mobiliteit Tom Ongena. “Naast trajectcontroles zullen we er ook de criminaliteit mee bestrijden en zwaar vervoer beter controleren”, vult burgemeester Kristof Sels aan.

Er komen twee trajecten in de gemeente met trajectcontrole, tijdens de testmaand november werden al meer dan 900 voertuigen gesignaleerd die de snelheidslimiet niet respecteerden. “De boetes volgen pas vanaf 1 december, maar dit toont wel aan dat er op die bepaalde trajecten een duidelijk probleem is”, aldus Sels.

De gemeente voorziet 580.000 euro voor de 15 camera’s en hoopt dat andere gemeenten aangespoord worden om ook slimme camera’s te installeren. “Bedoeling is op termijn een gordel rond de volledige gemeente te voorzien”, besluit Sels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER