© Sven Dillen

"Hasselt niet op zoek naar fusie, maar wil wel samenwerken"

De burgemeester van Alken Marc Penxten (N-VA), wil meer samenwerking binnen de politiezone met eventueel de mogelijkheid tot een fusie. Maar een fusie met Hasselt wil de burgemeester vermijden. Burgemeester van Hasselt, Nadja Vananroye (CD&V) wil wel samenwerken met Alken, maar is niet op zoek naar een fusie.

© Karel Hemerijckx

Hasselt is niet op zoek naar een gemeente om te fusioneren, maar is wel op zoek naar meer samenwerkingsverbanden in de regio rond de centrumstad. “Ik ken de burgemeester van Alken niet zo goed, maar ik zou wel met hem kunnen samenwerken”, aldus burgemeester Vananroye. “Dat doen we trouwens al in de politiezone en bij de brandweer. Ik ben zeker niet tegen een fusie, maar daarvoor moet je met twee zijn natuurlijk. We zoeken wel naar meer samenwerkingsverbanden. Zo zijn we bijvoorbeeld samen met Genk op zoek naar een culturele samenwerking, dat zou heel goed zijn voor Limburg.”

Marc Penxten benadrukt dat er met geen enkele gemeente of stad gesprekken lopende zijn over een fusie. Maar hij wil wel graag een samenwerking binnen de politiezone, waar ook de gemeenten Kortessem, Wellen, Heers en Borgloon deel van uitmaken. “Ik vrees dat we in de toekomst gaan opgelegd worden om met een centrumstad in zee te gaan, zoals Hasselt of Sint-Truiden”, aldus burgemeester Penxten. “Als dat gebeurt ben ik bang dat wij als landelijke gemeente onze identiteit gaan verliezen. Daarom wil ik nu liever al een zekerheid opbouwen door samen te werken met andere landelijke gemeenten. Met Hasselt werken we inderdaad al samen met de politie en dat gaat allemaal goed. Als er een resultaat is, dan lukt dat. Maar samenwerken om samen te werken, dat lukt niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer