Direct naar artikelinhoud
Hongkong

Opnieuw geweld in Hongkong: politie vs. betogers met bommetjes

Manifestanten dragen gasmaskers tegen het traangas dat de Hongkongse politie gebruikt.Beeld EPA

Na anderhalve week van relatieve rust zijn de democratiebetogingen in Hongkong afgelopen weekend weer uit de hand gelopen. De politie zette traangas in, vuurde een waarschuwingsschot af en gebruikte voor het eerst een waterkanon om betogers terug te dringen. Tientallen demonstranten werden gearresteerd.

Goeddeels vreedzame protestmarsen ontaardden zaterdag en zondag in straatgevechten toen kleinere groepen betogers de confrontatie zochten met de oproerpolitie. Zij bekogelden de politie met stenen en benzinebommen en zetten straten af met barricades gemaakt van onder meer watertonnen. De politie antwoordde met charges, waarbij rubberkogels en traangas werden afgevuurd.

Gisteravond werden het extra grimmig, toen enkele agenten werden belaagd door met staven bewapende betogers en ze hun geweer trokken. Een agent vuurde daarbij een waarschuwingsschot af.

Het straatgeweld staat in schril contrast met vorig weekend, toen naar schatting een miljoen inwoners vreedzaam protesteerden en ook de radicale demonstranten de confrontatie met de politie uit de weg gingen. Carrie Lam, de leider van Hongkong, reageerde de dag erna opgetogen, maar deed geen enkele handreiking. Veel demonstranten zijn gefrustreerd door haar opstelling.

Zevenhonderd arrestanten

In Hongkong wordt al drie maanden geprotesteerd tegen een wet die het mogelijk moet maken verdachten uit te zetten naar China. De wet is ingetrokken, maar nog niet officieel van de baan. Betogers eisen inmiddels ook een onderzoek naar het politiegeweld, de vrijlating van de meer dan zevenhonderd arrestanten en vrije verkiezingen. Op de achtergrond sluimert de onvrede over de groeiende macht van Peking over het semi-autonome Hongkong, dat in 1997 door de Britten werd overgedragen aan China, op voorwaarde dat het vijftig jaar lang zijn eigen wetten en politieke vrijheden mocht behouden.

Gistermiddag probeerde het stadsbestuur tot woede van de betogers het protest te hinderen door de metro op enkele plekken in het centrum niet te laten rijden. Later braken rellen uit. Betogers haalden stenen uit de voetpaden en wierpen barricades op tegen de oproerpolitie. Anderen spoten wasmiddel op straat om het wegdek glad te maken voor de oprukkende agenten. De politie zette voor het eerst een waterkanon in, om barricades weg te spuiten.

Zwarte maskers

Zaterdag leidde een mars in een ­fabriekswijk in het oosten van de stad tot confrontaties. Al bij aanvang was de sfeer grimmig toen de oproerpolitie verscheen met niet eerder vertoonde zwarte maskers voor. Demonstranten haalden een cameratoren neer uit protest tegen gezichtsherkenningssoftware die mogelijk zou worden ingezet. 29 betogers werden gearresteerd. Zeker twee mensen werden aan het hoofd geraakt door een rubberkogel en moesten naar het ziekenhuis worden gebracht.

Niet alle demonstraties eindigden in rellen. Vrijdagavond vormden tienduizenden – volgens de organisatie 135.000 – deelnemers een menselijke ketting door de stad. Voor het gebouw van tv-zender RTHK werd zaterdag een kleiner protest als steunbetuiging voor het stadsbestuur gehouden, tegen onder meer het geweld van de demonstranten.