Limburger strijdt tegen digitale bel aan overweg: "Om zot van te worden"

“Om zot van te worden.” Zo omschrijft Hasselaar Willy Tielens het geluid van de bel aan de overwegen. Elke dag stoort hij zich tot honderd keer aan het digitale ‘getingel’. Of hij nu buiten in de tuin staat, in zijn woonkamer zit of in zijn bed ligt, er is geen ontsnappen aan. Hij heeft een brief naar de bevoegde ministers Weyts en Schauvliege gestuurd. “De wet moet herzien worden. Dit is niet leefbaar.”

Mireille Maes

Willy Tielens uit de Paalsteenstraat is een eenzame strijd tegen Infrabel en de FOD Mobiliteit aan het voeren. Een kruistocht met één doel: de volumeknop van het nieuwe geluid aan de overweg in zijn buurt moet naar beneden. Van kindsbeen af woont de man op enkele tientallen meters van het spoor. Nooit heeft hij last ondervonden van belsignaal. Tot in september 2014 de mechanische bel werd ingeruild voor een digitaal geluid.

“Mensen die hier op bezoek komen vragen zich lachend af waar al dat lawaai voor nodig is. Alleen is het voor ons bloedserieus. En ook binnen is de stilte ver te zoeken. Dubbele beglazing, rolluiken, het dempt het geluid alleen maar wat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen