Direct naar artikelinhoud
Sterrenkunde

NASA: planetoïde groter dan de Eiffeltoren scheert volgende maand langs de aarde

Foto ter illustratie.Beeld Getty Images/iStockphoto

Een enorme planetoïde komt onze richting uit en zal op 14 september langs de aarde scheren. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De gigantische rots wordt 2000 QW7 genoemd en is naar schatting tussen 290 en 650 meter breed.

Dat betekent dat de planetoïde meer dan twee keer zo groot zou kunnen zijn als de Eiffeltoren, die 300 meter hoog is. Het ruimteobject vliegt op een afstand van ruim 5 miljoen kilometer - bijna 14 keer de afstand tussen de aarde en de maan, en een peulschil in ruimtetermen - langs de aarde, met een snelheid van meer dan 23.000 kilometer per uur. 

De laatste keer dat 2000 QW7 de aarde naderde was in 2000, en in 2038 zullen we de planetoïde opnieuw zien.

Volgens NASA is er geen risico dat de planetoïde ditmaal in aanraking komt met de aarde, al waarschuwen wetenschappers - onder wie NASA-baas Jim Bridenstine - dat een planetoïde-inslag in de toekomst niet uitgesloten is. 

God van de chaos

Of en wanneer dat zal gebeuren, is moeilijk te voorspellen. Maar in 2029 krijgen astronomen alvast de kans om een ruimterots te bestuderen die op amper 31.000 kilometer van de aarde passeert. Planetoïde 99942 Apophis is ongeveer even groot als 2000 QW7, maar zijn nabijheid tot de aarde heeft hem de bijnaam ‘de god van de chaos’ opgeleverd.

Ook SpaceX-CEO Elon Musk waarschuwde recent voor de risico’s van zulke ruimteobjecten. “Ik zou me geen zorgen maken over deze rots”, verwees hij in een tweet naar 99942 Apophis, “maar een grote rots zal uiteindelijk de aarde raken en op dit moment hebben we geen bescherming.”

De studie van Apophis in 2029 kan belangrijke wetenschappelijke kennis opleveren die op een dag gebruikt kan worden om onze planeet te beschermen.

Twitter bericht wordt geladen...