Direct naar artikelinhoud
Erfenis

Steeds meer mensen maken testament op sinds vernieuwd erfrecht

Steeds meer mensen maken testament op sinds vernieuwd erfrecht
Beeld Shutterstock

Sinds het erfrecht bijna een jaar geleden werd aangepast, maken steeds meer mensen een testament op. Dat blijkt uit cijfers van Fednot, de federatie van notarissen, waarover VRT NWS bericht. Door de modernisering van het erfrecht krijgen mensen meer vrijheid om hun nalatenschap te regelen zoals ze het zelf willen.

Sinds 1 september 2018 zijn ruim 60.000 nieuwe en “aangepaste” testamenten geregistreerd. Dat is 15,6 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. “We zagen de laatste jaren al een kleinere toename van 3 à 4 procent, maar sinds de invoering van de nieuwe wet zien we een stijging met meer dan 15 procent”, zegt notaris Bart van Opstal aan de VRT. “Dit is de eerste keer dan we zo’n sterke stijging zien.”

De nieuwe regels bieden burgers meer vrijheid om hun vermogen na te laten. “Je ziet dat heel wat mensen zelf hun nalatenschap willen regelen en van de standaardregeling willen afwijken”, zegt Van Opstal. “Ze willen zelf een initiatief nemen, bijvoorbeeld om stiefkinderen te bevoordelen of om hulpbehoevende kinderen wat meer te geven.”