Direct naar artikelinhoud
BrusselUpdate

Politie opent vuur tijdens achtervolging in Brussel: Franse bestuurder overleden

Ninoofsesteenweg.Beeld Google Maps

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft dinsdagmorgen het vuur geopend tijdens een achtervolging op de Ninoofsesteenweg. Een auto zou daarbij op de politie ingereden zijn. De chauffeur van de wagen, een Franse twintiger, werd daarbij gedood. Het Brusselse parket heeft een gerechtelijk onderzoek geopend voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk te doden. 

en

De achtervolging begon omstreeks 5.30 uur op de Diksmuidelaan in het centrum van Brussel toen de politie een wagen met Franse nummerplaat opmerkte die op de tramsporen stond.

“Toen de politie dat voertuig wou controleren, ging de wagen er vandoor”, zegt parketwoordvoerder Denis Goeman. “De achtervolging leidde naar de Ninoofsesteenweg, waar een agent éénmaal geschoten heeft toen de wagen op de politie inreed. De bestuurder werd in de buik geraakt en stopte zijn voertuig 300 meter verder. De agenten ter plaatse hebben hem proberen reanimeren waarna hij naar het ziekenhuis werd overgebracht. De man overleed echter in de ziekenwagen onderweg naar het ziekenhuis.”

De tweede inzittende van het voertuig werd door de politie opgepakt en bleek gekend te staan bij politie en gerecht, maar volgens het Brusselse parket zijn er geen aanwijzingen dat hij betrokken was bij die gewapende weerspannigheid. Eerder hadden verschillende media al gemeld dat de man volgens getuigen uitgestapt was op de Ninoofsesteenweg, waarna de bestuurder rechtsomkeer had gemaakt en op de politie was ingereden.

Onderzoek

“Het Brusselse parket heeft meteen na de feiten een perimeter laten instellen en een ballistisch expert, een wetsarts en het gerechtelijk labo ter plaatse gestuurd”, gaat de parketwoordvoerder verder. “Ook zullen de beelden van de bewakingscamera’s in de omgeving opgevraagd en geanalyseerd worden, en zal de passagier van het vluchtvoertuig verhoord worden.”

Het Brusselse parket heeft intussen een onderzoeksrechter gevorderd voor opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg maar zonder het oogmerk te doden, en is in de loop van de voormiddag ter plaatse afgestapt met de onderzoeksrechter. Het onderzoek naar de schietpartij zal gevoerd worden door het Comité-P.

“Daarnaast is een opsporingsonderzoek geopend naar gewapende weerspannigheid”, aldus nog de parketwoordvoerder. “Het gaat dan om het feit waarbij de bestuurder met zijn wagen inreed op de politie.”