Direct naar artikelinhoud
Schietpartij München

Bondskanselier Angela Merkel: "Wij delen jullie pijn"

In een reactie op de dodelijke schietpartij in München gisteravond heeft Angela Merkel vanmiddag gezegd te rouwen om alle slachtoffers die in de stad zijn gevallen. "Tegen alle families, ouders en kinderen voor wie alles vandaag leeg en zinloos lijkt, wil ik persoonlijk zeggen uit naam van velen, velen in Duitsland: we delen jullie pijn, we denken aan jullie en we lijden samen."

Het was de eerste officiële reactie van de bondskanselier op de aanslag gisteren in de Duitse stad waarbij tien doden vielen. Ze voegde eraan toe dat de veiligheidsdiensten er alles aan zullen doen om "alle Duitsers te beschermen".

Het bloedbad in het Olympiawinkelcentrum was het tweede in een week in Duitsland - en in Beieren. Allebei aangericht door jonge mannen met buitenlandse wortels. In het geval van Würzburg zijn er sterke aanwijzingen dat de dader was aangestoken door de ideologie van IS, in München zijn die er nadrukkelijk niet.

Geen verband

Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen voor een verband tussen de beide schietpartijen. Net als in Würzburg reageerde de regering na de schietpartij in München in eerste instantie voorzichtig. De Franse en Amerikaanse regering hadden al eerder hun steun en medeleven toegezegd, dan dat enig lid van de Duitse regering zich over het drama had uitgesproken.

Bondspresident Gauck zei "diep geschokt te zijn door deze moorddadige aanval". Ook minister van Buitenlandse Zaken Frank Walter Steinmeier sprak van een "afschuwelijke daad" waarvan de achtergrond nog niet opgehelderd is. Premier Horst Seehofer van Beieren sprak van een "wrede en onmenselijke daad" die hem met "verdriet en afschuw" vervult. "Zonder veiligheid is er geen vrijheid", aldus Seehofer.