Direct naar artikelinhoud
BrexitUpdate

Oppositiepartijen vormen front tegen no deal-scenario voor brexit

De Britse premier Boris Johnson tijdens een persconferentie gisteren op de G7-top in Biarritz.Beeld Photo News

In Groot-Brittannië heeft Labour-leider Jeremy Corbyn met andere oppositieleiders een front gevormd tegen een ongeordend vertrek uit de Europese Unie. Een motie van wantrouwen zou enkel als laatste redmiddel worden ingediend. 

en

Corbyn pleegde vandaag in zijn bureau in het Britse parlement overleg met andere oppositieleiders om een strategie tegen een ongeordend vertrek uit te werken. In de krant The Independent zwoer hij alvast dat Labour “alles zal doen wat nodig” is om een brexit zonder akkoord te verijdelen. Zo'n scenario speelt niet enkel in de kaart van “rijken en speculanten”, meent Corbyn, maar dreigt het land ook onder “het juk van Trump en grote Amerikaanse bedrijven” te brengen. 

Motie van wantrouwen als laatste redmiddel

Corbyn heeft eerder gezegd dat hij een motie van wantrouwen wil indienen tegen Johnson. Corbyn wil dan zelf tijdelijk premier worden en brexituitstel regelen. Dat plan stuitte echter op verzet, onder meer bij antibrexitpartij Liberal Democrats (LibDem).

Corbyn zou inmiddels gas hebben teruggenomen. Hij heeft op de bijeenkomst toegezegd dat hij niet meteen komt met een motie van wantrouwen, bericht The Guardian op basis van bronnen. Er wordt eerst gekeken of een no-dealbrexit kan worden geblokkeerd met nieuwe voorstellen in het parlement.

LibDem-leider Jo Swinson zei naderhand tegen de BBC dat een motie van wantrouwen als laatste redmiddel kan worden ingezet. “Maar het hoofdvoorstel is de wetgevende route nemen.”

Corbyn pleegt vandaag in zijn bureau in het Britse parlement overleg met andere oppositieleiders om een strategie tegen een ongeordend vertrek uit te werken.Beeld AFP

Behalve Swinson namen ook Ian Blackford (SNP), Liz Saville-Roberts (Plaid Cymru), Caroline Lucas (groenen) en Anna Soubry (Change UK) deel aan het overleg met Corbyn. Pro-Europese partijgenoten van de conservatief Johnson gingen niet in op de uitnodiging. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat zij een socialist naar Downing Street willen loodsen. 

“De aanwezigen zijn het eens over de urgentie om samen praktische manieren te vinden om een no deal te voorkomen, inclusief de mogelijkheid om wetgeving aan te nemen en een motie van wantrouwen”, aldus de partijen in een gezamenlijke verklaring na de vergadering.

“Iets meer optimistisch over deal”

Johnson wil het Verenigd Koninkrijk te allen prijze tegen 31 oktober uit de Europese Unie halen. 

De Britse premier toonde zich gisteren na overleg in de marge van de G7-top in Biarritz “iets meer optimistisch” over een deal met de Europeanen, maar hij sluit ook een vertrek zonder echtscheidingsakkoord nog steeds niet uit. Hij sluit zelfs niet uit het parlement te schorsen om zo'n no deal te forceren.

“Iets meer optimistisch over deal”
Beeld REUTERS